Askeri darbe girişiminden şeriatçı kalkışmaya!

Askeri darbe girişiminden şeriatçı kalkışmaya!

TSK içinde bir grup asker darbe girişiminde bulundu. F-16 uçakları ve askeri helikopterler TBMM'yi bombaladı. Çıkan çatışmalarda ülke genelinde 265 kişi öldü, 1440 kişi yaralandı. Darbe girişiminin bastırılmasının ardından 2839 gözaltı kişi gözaltına alındı. Girişimin bastırılması Erdoğan, gerici ve faşist rejimini sağlamlaştırmak için, başkanlık ve şeriatçı özlemlerini hayata geçirmek için kullanıyor. Camiler örgütlenme ve propaganda amacıyla kullanıldı. Erdoğan'ın yandaşlarını meydanlara çağırmasının ardından cihatçı gruplar sokaklara çıktı.

TSK içinde bir grup asker darbe girişiminde bulundu. F-16 uçakları ve askeri helikopterler TBMM'yi bombaladı. Çıkan çatışmalarda ülke genelinde 265 kişi öldü, 1440 kişi yaralandı. Darbe girişiminin bastırılmasının ardından 2839 gözaltı kişi gözaltına alındı. Girişimin bastırılması Erdoğan, gerici ve faşist rejimini sağlamlaştırmak için, başkanlık ve şeriatçı özlemlerini hayata geçirmek için kullanıyor. Camiler örgütlenme ve propaganda amacıyla kullanıldı. Erdoğan'ın yandaşlarını meydanlara çağırmasının ardından cihatçı gruplar sokaklara çıktı. 

Güncelleme 21.00

Anayasa Mahkemesi üyeleri Alparslan Altan ve Erdal Tercan tutuklandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başyaveri Ali Yazıcı tutuklandı. 


Güncelleme  11.50: 15 Temmuz akşamı Türkiye'de gerçekleştirilmek istenen darbe girişiminin ardından başlayan operasyonlarda 13 general tutuklandı. Yurt genelinde cezaevine gönderilen general ve amiral sayısı 78'ye yükseldi.

Darbe girişiminde gözaltına alınan, aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün bulunduğu 30’u general toplam 127 kişi tutuklandı. İstanbul’da, 278 kişi tutuklanırken, bunlar arasında 13'ü general, 25 asker bulunuyor.


Güncelleme 14.30

Boğaziçi Köprüsü'nde silahsız erlere yönelik polis gözetiminde yaşanan lince dair yeni görüntüler ortaya çıktı. 


Güncelleme 14.20: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ,darbe girişimiyle ilgili 6 bin kişi gözaltında olduğunu açıkladı. Bozdağ, "Şu anda temizlik devam ediyor. 6 bin civarında gözaltı var. 6 bini de geçecektir. Bunlarla ilgili adli süreç devam edecektir" dedi

Güncelleme 12:42

Ankara'da Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla sokağa çıkan gericiler 10 Ekim Katliam'ı için yapılan anıta saldırdı.

00:26

Taksim Atatürk Kültür Merkezi (AKM) üzerine Tayyip Erdoğan posterleri asıldı. 

00:08

Moda'da 100-150 kişilik grup tekbir sesleriyle dolaşıyor.

 

Moda'da pic.twitter.com/yutkKn02k2

— Esra Kurtcu (@esra_kurtcu) 16 Temmuz 2016

00:01

Ankara Tuzluçayır'daki polis saldırısını görgü tanığı İleri Haber'e şöyle anlattı: Mahalleli tuzluçayır meydana yakın bir noktada bekliyordu herhangi bir saldırıya karşı. Bir anda mahalleye Tomalarla girdiler müdahale ettiler. Ardından silahlı ekipler girdi mahalleye biz geri çekildik.


Güncelleme 23:51

AA'nın iddiasına göre; İstanbul Hava Harp Okulu Dekanı Kurmay Albay Ahmet Gümüş ve Hava  Kuvvetleri Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanlığından Pilot Albay  Murat Karakuş, Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmek üzere geldikleri  Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yakalandı,


Güncelleme 23:44

Diyarbakır'da AKP İl Başkanlığı önünde protesto için toplanan gruba, yoldan geçen araçtan el yapımı patlayıcı atıldı. Patlamanın ardından partililer kaçışırken bölgeye çok sayıda polis sevk edildi. 


Güncelleme 23:29

İstanbul'da birilçede okul ve kurum müdürlerine aşağıdaki mesajın gönderildiği bildirildi. 


Güncelleme 23:00

Moda'da halk, içki içenlere saldıran AKP'lileri mahalleden kovdu.

Güncelleme 22:28

Ankara Altındağ Siteler Önder Mahallesi'nde darbe protestosu için toplanan gruplar, Suriyelilerin ev ve dükkanlarına saldırdı. Polis ve ambulanslar bölgeye gitti. Yaralılar var. Saldırgan grubun mahalle mahalle gezip Suriyelilere saldırdığı polisin müdahale etmediği bildiriliyor. Yenimahalle'de bulunan Suriyeliler de tedirgin. Ankara'da toplam 62 bin kayıtlı Suriyeli göçmen bulunduğu bunlardan 42 bin kişinin saldırının gerçekleştiği Altındağ ilçesinde yaşadığı bildiriliyor.


Güncelleme 21:43

İstanbul ve Ankara'da toplu taşımayı kullanan vatandaşlardan ücret alınmıyor. Dün akşamdan bu yana yapılan Kabataş-Üsküdar arasındaki ücretsiz arabalı vapur seferleri de devam ediyor. İBB, İstanbul'da toplu taşımanın pazartesi akşamına kadar 24 saat ücretsiz olduğunu açıkladı. Şanlıurfa ve Konya'da da ulaşım hizmetleri 3 gün ücretsiz olacak. Ücretsiz ulaşımın amacı yurttaşların Erdoğan'ın çağrısıyla yapılacak 'demokrasi şöleni' toplaşmalarına daha rahat katılabilmesini sağlamak.

Güncelleme 21:27

İstanbul Taksim Meydanı'nda yaklaşık 70 kişilik grup tekbir getirerek 'demokrasi zaferi'ni kutladı.


Güncelleme 21:18

İstanbul'da 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanı Tuğgeneral Cemal Akyıldız gözaltına alındı.

Güncelleme 21:10

Reuters’ın haberine göre Gülen, dün akşamki darbe girişimi sonrası Türkiye’ye ilk kez mesaj yolladı. Haberde, Gülen’in mesajı şu sözlerle aktarıldı: “Askeri müdahaleye hiçbir zaman olumlu gözle bakmadım. Demokrasiyi bu yöntemle sağlayamayız.” Gülen, dünkü darbe girişminin kurgu olma ihtimalinin de bahsetti.

Güncelleme 20.20

Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi de serbest kaldı.

Güncelleme 20.15

Akıncı Jet Üssü'ndeki operasyon sona erdi, 67 kişi teslim oldu. 

Güncelleme 19.40

3. Ordu Komutanı Org. Erdal Öztürk ve 2. Ordu Komutanı Orgenaral Adem Huduti gözaltına alındı. Bu iki isim gözaltına alınanlar arasında en kıdemli muvazzaf askerler olarak dikkat çekti.


Güncelleme 19.40

3. Ordu Komutanı Org. Erdal Öztürk ve 2. Ordu Komutanı Orgenaral Adem Huduti gözaltına alındı. Bu iki isim gözaltına alınanlar arasında en kıdemli muvazzaf askerler olarak dikkat çekti.


 

Güncelleme 12.35

Yunanistan Devlet Televizyonu ERT'nin haberine göre, içinde 6 kişinin bulunduğu bir Türk askeri helikopteri Dedeağaç'a indi. 


Güncelleme 12.00

Gece boyunca çatışmaların sürdüğü Genelkurmay Başkanlığı'ndan askerler tahliye ediliyor. 
Genelkurmay Başkanlığı'ndan 760 asker tahliye edilerek hemen yakındaki Türkiye İstatistik Kurumu binasına götürüldü. 


Güncelleme 11.00

Ankara'da Genelkurmay ve Meclis önünde haber takibi yapan gazetecilere sokağa çıkan gruplar tarafından saldırı düzenlendi. Saldırıda CNN Türk muhabiri Kenan Şener yaralandı. 


Güncelleme 10.45

Cumhurbaşkanlığı'nın resmi sosyal medya hesaplarından uyarı açıklaması yapıldı. 

Bu kalkışma hangi aşamaya gelirse gelsin, bu akşam sokaklara sahip çıkmaya devam etmeliyiz. Zira her an yeni bir hareketlenme olabilir.

— T.C.Cumhurbaşkanlığı (@tcbestepe) 16 Temmuz 2016

Güncelleme 10.20

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ile Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil hakkında, vatana ihanet suçundan işlem başlatıldı.


Güncelleme 10.08

Türkiye genelinde darbeci gruba yapılan operasyonlarda 1563 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Gözaltına alınanlar arasında üst rütbeli askerler de var. Gözaltına alınan o askerler şu şekilde:

3. Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar

Jandarma Okullar Komutanı Tuğgeneral Sadık Köroğlu 

39 Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat

Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan

Bingöl 49. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Yunus Kotaman

Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer


Güncelleme 10.00

AA'nın haberine göre Türkiye genelinde şu ana kadar 90 kişi hayatını kaybetti, 1154 kişi de yaralandı. 


Güncelleme 09.50

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Meclis'te düzenlenen oturumda yaptığı konuşmada: gözaltına alınan asker sayısının 1374'e yükseldiğini açıkladı. 


Güncelleme 09.30

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Darbecilere idam cezası verilmesini masaya getireceğiz" açıklamasında bulundu. 


Güncelleme 09.05

Anadolu Ajansı Jandarma Genel Komutanlığı’nın polis tarafından ele geçirildiğini duyurdu. Haberde karargahtaki askerlerin ‘etkisiz hale getirildiği’ ifade edildi.  

Öte yandan ajans, Akıncı'daki 4. Ana Jet Üs Komutanlığında merkezlenen darbe girişiminde bulunan askerlerin üssü terk etmeye başladığını kaydetti.


Güncelleme 08.35

Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz:  "Şu ana kadar orada darbe girişiminde bulunan asi askerlerin 16 tanesi ölü ele geçirildi. 250'ye yakını gözaltına alındı. Çatışma devam ediyor, sonuçlanmak üzere." açıklamasında bulundu.

Gece saatlerinde şiddetli çatışmaların yaşandığı Harbiye Orduevi ve TRT Radyo binasına polis sabah saatlerinde operasyon düzenledi. Düzenlenen operasyonda 13 asker gözaltına alındı. DHA’nın geçtiği bilgiye göre gözaltına alınan askerler sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.


Güncelleme 08.30

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar Akıncılar Üssü’ne düzenlenen operasyonla kurtarıldı. Cnn Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat Akar’ın operasyonun başına geçeceğini ifade etti. Fırat “Akar’ın sağlık durumu iyi” dedi.


Güncelleme 08.20

Gece boyunca tanklarla kapatılan Boğaziçi Köprüsü, askerlerin teslim olmasının ardından kısmen trafiğe açıldı.


Güncelleme 08.00

Boğaziçi Köprüsü'nde teslim olan bir asker boğazı kesilerek öldürüldü. 


Güncelleme 07:53

Malatya 2. Ordu Komutanlığı'ndan silah sesleri yükseldi, yaralıların olduğu bildirildi.

Güncelleme 07:48

29 Albay, 5 general gözaltına alındı ve görevden uzaklaştırıldı.

Güncelleme 07:47

3. Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan gözaltına alındı.

Güncelleme 07:45

Genelkurmay'dan dışarı çıkarılan tank barikat için yerleştirilen kamyonlara ateş açtı.

Güncelleme 07:35

AA Türkiye genelinde 754 TSK mensubunun gözaltına alındığını duyurdu.

Güncelleme 07:15

Darbe girişiminde bulunan grup TSK'nın resmi sitesinden açıklamada bulundu. Açıklamada şöyle dendi:

"TSK Yurtta Sulh Harekatına kararlı şekilde devam etmektedir.

Yurtta Sulh Harekatına karşı koyan tüm unsurlara müdahale edilmektedir. Halkımızın emniyet ve can sağlığı gereği evlerinde kalmaları ve sokağa çıkmamaları önemlidir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

Güncelleme 07:12

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ açıklama yaptı: Darbe girişiminde bulunan 336 kişinin gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında yüksek yargı mensupları da var.

Güncelleme 06:54

Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanlığı'na vekaleten 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar atandığını açıkladı.

Güncelleme 06:47

AA, Saray yakınlarına atılan 2 bomba sonucu 5 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu

Güncelleme 06:38

Erdoğan Atatürk Havalimanı'nda konuştu: "Durum normalleşene kadar buradan ayrılmak yok".

Güncelleme 06:30

Ankara'da Kaçak Saray'ın bulunduğu bölge bombalandı. Beştepe'de dumanlar yükseliyor.

Güncelleme 06:25

Mersin'de Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan gözaltına alındı.

Güncelleme 06:15

Boğaziçi Köprüsü'nde tank ateşi açıldı, yaralılar var. 

Güncelleme 05.35

Kanal D’nin aktardığı habere göre Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili darbe girişiminde yurt genelinde 60 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Güncelleme 05.30

Ankara Gölbaşı Savcılığı 42 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Güncelleme 04.50

İstanbul'da saat 04:44 sularında büyük bir patlama sesi duyuldu. Patlama sesinin nereden geldiğine dair henüz bir bilgi yok.

Güncelleme 04.20

Cumhurbaşkanı Erdoğan Atatürk Havalimanı’nda darbe girişimine ilişkin açıklama yapıyor:

Erdoğan açıklamasında “Bu hareket Allah’ın bize bir lütfu neden çünkü bu TSK’nın temizlenmesine vesile oldu” dedi.

“Genel Sekreterimi almışlar. Genelkurmay Başkanı nerede bilmiyorum” diyen Erdoğan, bulunduğu Marmaris’ten ayrıldıktan sonra kaldığı bölgenin bombalandığını da sözlerine ekledi.

Güncelleme 03.56

CNN canlı yayını sırasında görüntüye giren bir kişi tarafından tek bir getirildi.

Canlı yayını asker tarafından kesilen Cnn Türk’te silah sesleri duyuldu.

Cnn Türk yayını asker tarafından kesildi: Spiker Başak Şengül ve reji ekibi canlı yayından alındı.

Yayını kesilen Cnn Türk'te silah sesleri duyuldu

Güncelleme 03.30:

CNN Türk spikeri: Askerler Doğan Medya Center'a girdi. Askerler stüdyonun bulunduğu kata kadar ulaştı.

Güncelleme 03.22 Meclis'İn vurulmasının ardından CHP Milletvekili Ali Şeker görüntüler paylaştı:

Güncelleme 02.45

Darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dalaman Havalimanı’ndan İstanbul’a gelmek üzere Gulfstream G450 tipi TC-ATA uçağı ile havalandı.

DHA’da yer alan habere göre saat 01.43’te Dalaman'dan havalanan uçak halen Biga yakınlarında havada bekleme yapıyor. Bu bekleme, Flightradar 24 tipi uçak takip sitesine böyle yansıdı.

Uçağın Atatürk Havalimanı’na apronda gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasının ardından inmesi bekleniyor.

Güncelleme 02.38: Fox TV canlı yayınında Meclis'e ateş açıldığını duyurdu. Silah sesleri geliyor. Meclise ambullanslar giriş yapıyor

Güncelleme 02.10

AA’da yer alan habere göre Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığına yapılan saldırıda 17 polis hayatını kaybetti.  

Güncelleme 02.05:

Beyaz Saray'dan açıklama: Başkan Barack Obama Türkiye'deki olayları Dışişleri Bakanı John Kerry'le görüştü ve seçilmiş Türk hükümetini destekleme konusunda görüş birliğine vardılar.

3. Kol ordu Komutanı Erdal Öztürk: Bu gişimde bulunanlara derhal kışlalara dönme emri veriyorum,

Güncelleme 01.55

Cnn Türk’e bağlanan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “CHP demokrasiye, özgürlüğe sonuna kadar sahip çıkacak. Can kaybının yaşanmamasını istiyoruz.  Yurttaşların iradesine saygı duyulmasını istiyoruz. Milli iradeye saygı gösterilmesini istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Güncelleme 01.45 

Meclis Başkanı NTV canlı yayınında "Meclis yarın olağanüstü toplanacak" açıklamasında bulundu.

Güncelleme 01.05

Ankara'da MİT önünde ve Kızılay'da patlama 

Güncelleme 01.00 

Türkiye'nin birçok yerinde camilerden ezan okunuyor.Camilerden yapılan anonslarla halk meydanlara çağrılıyor

Kılıçdaroğlu: Bu ülke darbelerden çok çekti. Aynı sıkıntıların yeniden yaşanmasını istemiyoruz

Güncelleme 00.54

Erdoğan: Ben Cumhurbaşkanıyım, başkomutanım aynı zamanda.  Emir-komuta zinciri ne yazık ki askıya alınmıştır.  Meydanlara gelin, bunun cevabını hep beraber verelim.


Güncelleme 00.54

TRT'de Yurtta Sulh Konseyi adına okunan darbe bildirisinde Cumhurbaşkanı vatana ihanetle suçlandı!

Güncelleme: 12.30 

ABD'den açıklama: Obama’nın ulusal güvenlik ekibi Türkiye’de yaşanan süreç ile ilgili kendisine bilgi verdi


Güncelleme 22.54

Ankara'da Genel Kurmay Başkanlığı çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındığı belirtildi. Öte yandan DHA'nın haberine göre Ankara'da Emniyet Müdürlüğü'nün tüm personeli göreve çağırdığını aktardı. 


Güncelleme 22.45

Yandaş Yeni Şafak gazetesi, 'paralel yapı'nın darbe girşiminde bulunduğunu öne sürdü. Yeni Şafak'ın haberinde "FETÖ üyesi askerler Genelkurmay Komuta Kademesini ele geçirmeye kalkıştı. Emniyet birimleri teyakkuzda, ihanet girişiminde bulunan askerlerin gözaltına alınması için operasyon başlatıldı." ifadeleri kullanıldı. 


İstanbul Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin Anadolu'dan Avrupa'ya geçiş yönü jandarma tarafından trafiğe kapatıldı.

Ankara'da ise savaş uçaklarının alçak uçuş yaptığı öğrenildi.