Asker Lice’de köy basıp çadır yaktı: 2 ölü, 30 gözaltı

Asker Lice’de köy basıp çadır yaktı: 2 ölü, 30 gözaltı

Operasyonların devam ettiği Lice'nin Yalaza köyüne bağlı Mehle mezrasına baskın düzenleyen asker onlarca köylüyü darp ederek gözaltına aldı. Baskında 2 kişi hayatını kaybetti.

Foto: Arşiv

Operasyonların sürdüğü Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Yalaza köyünün Mehle mezrasında bu sabah saatlerinde çıkan küçük çatışmanın ardından, askerin mezrada bulunan yaklaşık 30 köylüyü darp ederek gözaltına aldığı öğrenildi.

Askerlerin köylüleri darp ederek gözaltına aldıktan sonra mezrada bulunan bir çadırı da yaktığı belirtildi.

Olayı İleri Haber’e anlatan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, asker tarafından yapılan baskında içlerinde yaşlı kadın ve çocukların olduğu köylülerin işkence düzeyinde darp edildiğini söyledi.

25-30 civarında köylünün gözaltına alındığını anlatan Aydoğan, “4 ü çok ağır şekilde darp edilerek gözaltına alınmış, Diyarbakır’a getirilecekleri söylendi. Onları bekliyoruz” dedi.

“VALİLİK 2, KÖYLÜLER 4 ÖLÜ VAR DİYOR”

Olayın bu sabah saat 09.00’dan itibaren yaşandığını ve valinin 2 kişinin sağ, 2 kişinin de ölü geçirildiği bilgisini verdiğini ifade eden Aydoğan, “Köylüler ise ölenlerin sivil olduğunu söylüyor. Öldüğü söylenen Erdal ve Mevlüt Kocakaya’nın yaşamını yitirip yitirmediğini henüz netleştiremedik” dedi. Aydoğan “Bazı köylüler de 4-5 ölünün olduğunu söylüyor” diye ekledi.

“Net olan bir şey var” diyen Aydoğan şöyle devam etti: “Devletin oradaki halkı işkence düzeyinde darp ederek gözaltına almasının nedeni köylerden insanları çıkartmak, oraları insansızlaştırmak.”

HÜSEYNİ’DE EKİLİ ALANLAR YANMAKLA KARŞI KARŞIYA

Aydoğan ayrıca Hüseyni adlı köyde de yangın çıktığını ve köylülerin binlerce döküm ekili alanın yanmakla karşı karşıya kaldığını söylediklerini aktardı.

Aydoğan “Son derece kontrolsüz, düşmanlık duyguları hat safhaya ulaşmış bir askeri güç var. Bu gücün mülki amirlikleri dinlemediğini geçmişte Sur’dan, Cizre’den, Şırnak’tan, Gever’den biliyoruz. O alana giren askeri güçlerin her şeyi yapma durumu var.”

‘ASKER CENAZEYE BASIYOR, İŞKENCE YAPIYOR’

Yine HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, kendisine ulaşan köylülerin aktardığı bilgileri İleri Haber’le paylaştı.

Yiğitalp’le görüşen bir köylünün aktardığı bilgiler ise şöyle:

“Hayatını kaybeden birinin cenazesi ağacın dibine atıldı. Gelen giden asker kafasına basıyor. Vali beye de aktardık. Köyün etrafı hepsi yakıldı. 6 aylık bebekten tut, yaşlı insanlar dumandan etkileniyor. Dış irtibatımız yok. Bir tek sizinle irtibat kurabildik. Elektrik, su yok, hiçbir şey yok. Sürekli “Öleceksiniz öleceksiniz" diye bağırıyorlar. Herkese işkence edildi, yaşlı kadınlardan, gençlere kadar…Kafaları suyun dibine batırılıp çıkarıldı, silah kabzasıyla vuruldu. Gözümüzün önünde işkence yapıldı…Bunları yapanlar normal asker."

“SADECE YARDIM İSTİYORUZ…”

"Sadece yardım istiyoruz. Erzak dahi tükendi, kimisinin evinde un bile yok. Dış irtibatımız yok. 20 tane çocuk var, yanlarında 2-3 tane yaşlıdan başka kimse yok. Ateş gittikçe köyün içine sıçramaya başladı, söndüremiyoruz. Gözaltına aldıkları insanların evlerini yaktılar.”