Asgari ücret görüşmeleri başladı

Asgari ücret görüşmeleri başladı

2018’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantı bugün Çalışma Bakanlığı’nda başladı.

İleri Haber

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018 yılında geçerli olacak yeni ücreti belirlemek üzere bugün ilk toplantısını saat 10.00’da Çalışma Bakanlığı Reşat Motalı Toplantı Salonunda başladı.

7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri, bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde başlayacak. Hükümeti temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun başkanlığında toplanacak komisyonda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş); patron tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. Toplantıda, işçi ile işveren temsilcileri talep ve görüşlerini sunacak.

YOKSULLUK SINIRI 5106 LİRA, ASGARİ ÜCRET 1404 LİRA

Aralık boyunca sürecek toplantılarında, mevcut durumda net 1.404 lira olan asgari ücrete yapılacak zam oranı belirlenecek. Asgari ücret 133 liralık Asgari Geçim İndirimi (AGİ) dahil şu an net 1404 lira olarak uygulanıyor. Türk-İş’in açıkladığı son rakamlara göre ise 4 kişilik bir ailenin sadece gıdadan oluşan açlık sınırı 1567 lira. Gıdayla birlikte kira, giyim, elektrik, sağlık gibi temel ihtiyaçları kapsayan yoksulluk sınırı ise 5106 lira.

YENİ BAKANIN İLK SÖZÜ ‘FEDAKARLIK YAPIN’ OLDU

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesi bir açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, asgari ücrete ilişkin başkanlık yaptığı ilk toplantıda 'fedakarlık yapın' dedi.

Bakan Sarıeroğlu, "İşçi ve işverenden fedakarlık bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

MİLYONLARCA YURTTAŞI İLGİLENDİRİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in de katıldığı toplantıda, Türk-İş heyetine Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TİSK heyetine ise Genel Sekreter Akansel Koç başkanlık ediyor.

Asgari ücret yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiriyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere toplam 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

İşveren tarafından yapılan açıklamaların mutabakatın sağlanmayacağı yönünde olduğunu belirten Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretteki artış tekliflerini TÜİK’in bir işçi için belirleyeceği ‘asgari geçim tutarının’ ardından kamuoyuyla paylaşacaklarını açıklamıştı.