Asgari elektrik faturası 100 lirayı aşacak

Asgari elektrik faturası 100 lirayı aşacak

1 Ocak 2018’den itibaren geçerli olacak elektrik tarifelerine göre, asgari elektrik faturası 100 lirayı aşacak.

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni elektrik tarifelerine göre meskenler, elektriği yüzde 8.8 zamlı kullanacaklar. En az 230 kilovat saat olarak öngörülen bir ailenin asgari elektrik tüketimi için ödenecek fatura aylık 100 lirayı aşacak. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından incelenen tarifede, elektrik zammının büyük bölümünün enerji maliyetinden değil, dağıtım bedelinden kaynaklandığı, 2018 yılında başka hiç zam yapılmasa bile yalnızca konut kullanıcıları üzerinden 2.3 milyar TL daha fazla tahsilat yapılacağı kaydedildi.

ASGARİ ELEKTRİK FATURASI 100 TL`Yİ AŞACAK

Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından belirlenen 1 Ocak 2018`den itibaren geçerli olacak yeni tarifeler, Resmi Gazete`nin 30 Aralık tarihli 1. mükerrer sayısında yayınlandı. Dağıtım sistemi kullanıcısı tüm tarife gruplarına yüzde 8.41 ile yüzde 8.91 arasında değişen oranlarda zam yapıldı.

EPDK`nın "sadeleştirme" adı altında tarife kalemlerini 2016 yılı başından itibaren gizlemeye başlaması nedeniyle yapılan zamda kayıp ve kaçak bedeli, iletim bedeli, dağıtım hizmeti bedeli, çıplak enerji maliyeti, perakende satış hizmet bedeli gibi kalemlerde yapılan artışları ayrı ayrı değerlendirmek mümkün olmazken, açıklanan tarifeler incelendiğinde; yapılan zammın büyük bölümünün çıplak enerji maliyeti ve perakende satış hizmetini kapsayan "Perakende enerji bedeli" zammından kaynaklanmadığı görüldü.

Perakende enerji bedelinde, yüzde 6.86-7.13 oranları arasında tarife gruplarına göre değişen artışlar yapılırken, "kayıp ve kaçak, iletim, dağıtım" bedellerini kapsayan "Dağıtım bedeli" kalemine ise yüzde 10.56-15.29 arasında değişen zam uygulandı. Böylece, dağıtım şirketlerinden enerji alan kullanıcıların vergi ve fon kesintileri hariç birim elektrik bedelleri ortalama yüzde 8.41 ile 8.91 oranları arasında zamlandı.

EMO'nun 4 kişilik bir ailenin en az harcama ile bir ayda 230 kilovat saat elektriğe ihtiyacı olacağı hesabından yola çıkarak yaptığı hesaplamaya göre; 2018 yılında yapılan zam nedeniyle aylık asgari elektrik faturası 94.75 TL`den 103.09 TL`ye yükselecek. 

2.3 MİLYAR TL'NİN 413 MİLYONU VERGİYE

Türkiye`nin yıllık elektrik tüketiminin 280 milyar kilovat saat olduğu ve bunun da yüzde 22`sini mesken kullanıcılarının oluşturduğuna ilişkin veriler dikkate alındığında, yapılan yüzde 8.8`lik zam nedeniyle 2018 yılında yalnızca konut kullanıcılarından yaklaşık 2.3 milyar TL daha fazla elektrik bedeli tahsil edilecek. Bu fazladan tahsilatın yaklaşık 904 milyon TL`lik bölümü dağıtım, iletim ile kayıp ve kaçak bedeline, 911 milyon TL`lik bölümü enerji üretim şirketleri ile perakende satış şirketlerine, kalan 413 milyon TL`lik bölümü ise vergi ve fon geliri olarak devletin kasasına girecek.

EMO tarafından yeni tarifeler hakkında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Doğası gereği kar odaklı çalışan piyasanın belirleyiciliği ve iktidarın günü birlik siyasi çıkar kaygısının egemenliği altında elektriğin bir kamu hizmeti olduğu göz ardı edilmektedir. Bu yönetim anlayışı nedeniyle tüm ülkenin karanlıkta kalmasına yol açan sistem oturması, kış aylarında sanayi bölgelerine elektrik verilememesi, elektriğin pahalılaşması sorunlarıyla karşılaşmaktayız. Elektriğin temel bir insan hakkı olduğu ve ekonominin ana girdisini oluşturduğu dikkate alınarak, bir an önce kamu yararını gözeten politikalar uygulamaya konulmalıdır."

DAHA FAZLA