Antalya’da enstitü binasının altında Roma dönemine ait ‘antik tiyatro’ bulundu

Antalya’da enstitü binasının altında Roma dönemine ait ‘antik tiyatro’ bulundu

Antalya Kaleiçi’nde yapılan kazı çalışmalarında Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü’ne ait hizmet binasının altında Roma dönemine ait ‘antik tiyatro’ olduğu ortaya çıktı.

Antalya Muratpaşa İlçesi Kaleiçi mevkiinde Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı olarak hizmet veren Antalya Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü’ne ait hizmet binasının altında Helenistik dönemde inşa edilip Roma döneminde büyütülen antik bir tiyatro olduğu ortaya çıktı.

ANTİK TİYATRONUN MERDİVENLERİNE ULAŞILDI

Hürriyet'ten Salim Uzun'un aktardığına göre; Antalya Müzesi Müdürlüğü tarafından kamuoyundan gizli olarak yürütülen kazılarda antik tiyatronun merdivenlerine ulaşıldığı belirtilirken, tarihi yapının tamamen ortaya çıkarılması için Enstitü binasının yıkılması gündemde. Yıkım kararı için kazılarda elde edilen bilgilerin netleştirilmesi bekleniyor.

Yetkililer tarafından yapılan açıklama “Kazılar çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Sadece enstitü binası altında değil diğer parsellerde de bazı tespitler yapıldı. Tiyatronun merdivenleri açık bir şekilde ortaya çıktı. Çalışma sürdürüp bu tarihi yapıyı herkesle paylaşmak istiyoruz” denildi.

Kaleiçi’nde yürütülen çalışmaları doğrulayan Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel de, “Bölgedeki kazı çalışmaları devam ediyor. Ancak şu an için net bir açıklama yapmam doğru olmaz. Kazılarda elde edilecek neticelere göre kamuoyunu bilgilendireceğiz” diye konuştu.

"KENT MEYDANI OLABİLİR"

Ortaya çıkan tarihi yapı ile ilgili inceleme yapan Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Varkıvanç da şöyle konuştu: “Tesadüfen iki farklı alanda kalıntılar karşımıza çıktı. Yaptığımız çalışmalarda da bu bölgede Roma dönemine ait büyük bir tiyatronun olduğunu tespit ettik. Bu yapı antik dönemin anlaşılması konusunda çok büyük önem taşıyor.

“Buranın bir kent meydanı, kültür alanı olduğunu düşünüyoruz. Ve bölgedeki diğer alanların kamulaştırma yapılarak kazılması gerektiğine inanıyoruz. Kaynak yaratılır ve tiyatronun yanı sıra diğer tarihi kalıntılar gün yüzüne çıkarılırsa tarih ve turizm adına çok önemli bir çalışma olur. Biz buradaki tiyatronun Helenistik dönemde inşa edilip Roma döneminde büyütüldüğünü tahmin ediyoruz.”

DAHA FAZLA