‘Ankara’yı yakında kanalizasyon atıkları da basacak’

‘Ankara’yı yakında kanalizasyon atıkları da basacak’

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Candan, “Betonlaşma ile birlikte plansız hormonlu büyüyen kentleşmeyi altyapı karşılayamıyor. Sadece yağmur suları değil, kanalizasyon atıkları da basacak yakında Ankara’yı” açıklamasında bulundu.

Ankara’da her yağmur yağdığında yaşanan sel olayları ile ilgili Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden açıklama yapıldı.

Açıklama, “Bilime ve meslek odalarının açıklamalarına kulak vermezseniz, Ankara’nın tamamını sel alacak. Ankara’da arka arkaya yaşanan sel olayları, AKP’nin yerel yönetim politikalarının iflas ettiğinin sertifikasıdır” dendi.

“Ankara’da kuvvetli yağıştan sonra ark arkaya yaşanan sel olayları, kent merkezleri de dahil bir çok yeri sular altında bıraktı. Her yağmur yağdığında, Ankara’nın sular altında kalmasının sorumlusu AKP’nin rant odaklı kentleşme politikalarıdır” diyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Candan, “İlk yerel seçimlerde Cumhuriyet tarihinin dörtte birinde Ankara’yı talan eden, vadileri yapılaşmaya açarak kenti betonlaştıran, kamu kaynaklarını alt yapıya, ulaşıma değil Ankapark, Gökkuşağı, Demir Kafes, kapılar gibi israf projelerine harcayan yöneticilerin gitmesi şart” şeklinde konuştu.

‘AKIL DIŞI KENTLEŞMENİN SONUCU’

Candan şöyle devam etti:

“Ankara’da yağan yağmur sonrası yaşanan sel olaylarını artık 500 yıl yağışın kuvvetiyle açıklayan yöneticilerin burunları pinokyo misali uzuyor. Ankara’nın en önemli sorunlarından birisi altyapıdır. Yıllardır altyapıya ciddi bir yatırım yapılmadığı gibi, her yeşil alan ve vadi betonlaştırıldı. Derelerin üzerileri kapatıldı, dere yatakları yapılaşmaya açıldı.  Vadiler yapılaşmaya açıldı. Sel basan yerlere baktığınızda dereler yatağını bulmaya çalışıyor. Büyükesat Vadisi’ni yapılaşmaya açtılar, vadi tabanına yol yatılar. Dün o yol, dere yatağı gibiydi, kum çakıl ne varsa kavşağın ortasına yığılmıştı. Kavaklıdere’de Tunalı Hilmi’de, kent merkezinde alt geçitlerde, tam bir fecaat yaşandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna sosyal medyadan, belediye görevlileri nöbet tutuyor açıklamasından başka bir şey yapamadı. Azıcık bilimle hareket edildiğinde, Ankara’da 1957’ den bu yana önemli sel olayları olduğunda, can ve mal kaybının yaşandığının bilinmesi gerekir. İmrahor Vadisi’nin taşkın önleme bölgeleri, DSİ’nin alanları şimdi söğüt inşaat tarafından yapılaşmaya açılıyor. Akıl dışı kentleşmenin sonucu bu oluyor işte.”

‘KANALİZASYON ATIKLARI DA BASACAK’

 “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bir çevre yönetim planı bile yok. Ankara’nın birçok semtinde ayrık bir kanalizasyon sistemi yok. Yağmur ve kar suları kanalizasyon atıklarından ayrı toplanamamakta ve taşınamamaktadır” diyen Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Betonlaşma ile birlikte plansız hormonlu büyüyen kentleşmeyi altyapı karşılayamıyor. Sadece yağmur suları değil, kanalizasyon atıkları da basacak yakında Ankara’yı. Ankara’da yaşanan tüm sel felaketlerinden yöneticiler sorumludur. Zarar gören tüm vatandaşlar belediyeye maddi tazminat davası açabilirler. Bizde görevi kötüye kullanmak ve görevi ihmalden belediye yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.”

DAHA FAZLA