'Ankara’yı kanser ediyor' denilen Gökçek asbest raporunu da tanımadı

'Ankara’yı kanser ediyor' denilen Gökçek asbest raporunu da tanımadı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, 350 ton asbest tespit edilen Havagazı Fabrikasının hiçbir önlem alınmadan yıkılmasına ilişkin Mimarlar Odası'nın hazırlattığı raporu tanımadı.

Melih Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 350 ton asbest bulunan Havagazı Fabrikasının koruma önlemi alınmadan yıkılmasına ilişkin Mimarlar Odası'nın hazırlattığı raporu tanımadı. Ankara halkının zehir soluduğu, bölgenin karantina altına alınıp ıslatılarak yıkanması gerektiği belirtilen rapor için "gerçek olmama ihtimali yüksek" diyen Gökçek, elinde hiçbir rapor ve belge olmadan açıklamalarda bulundu.

Ankara'ya zehir saçan eski havagazı fabrikası binasının yıkımına ilişkin Mimarlar Odası'nın hazırlattığı raporu düzenleyen kişinin "yıkım işini alamadığı için yanlış rapor düzenlediğini" iddia eden Gökçek, bölge, yıkım ve yurttaşların can sağlığı hakkında hiçbir açıklama yapmazken, raporu yayımlayanlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Gökçek, Competenza Firması'nın Temsilcisi Feridun Demirel'in söküm işleminin kendisine verilmesini istediğini ancak alamadığı için Mimarlar Odası'na giderek böyle bir rapor hazırladığını ileri sürerek, "Bu olaydan dolayı Mimarlar Odası, bazı milletvekilleri ve Feridun Demirel hesap verecek" şeklinde tehditte bulundu.

Ankara'nın Maltepe ilçesinde bulunan eski havagazı fabrikası Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hiçbir güvenlik önlemi alınmadan yıkılmaya başlanmıştı. Tescilli kültür varlığı potansiyeli taşıyan ve 350 ton asbest bulunan fabrika binasının yıkımına ilişkin Ankara Tabip Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası Ankara Bölge İdare Mahkemesine başvurarak yürütmenin durdurulmasını istemiş, Ankara 7. İdare Mahkemesi de Havagazı fabrikasının yıkımı için durdurma kararı almıştı.

[ih2]

"HALKIMIZ ZEHİR SOLUYOR"

Konuyla ilgili düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bölgede Atatürk Lisesi’nin, Ankara Garı’nın ve Gazi Üniversitesi’nin bulunduğunu belirterek şu açıklamalara yer vermişti: 

“Çocuklarımız ve halk ciddi tehlikede. Halkımız zehir soluyor. Bölge karantinaya alınarak ıslatılarak yıkanmalı. Asbest havaya karışıp rüzgarla solunduğu andan itibaren büyük tehlike oluşturuyor. Bina karantinaya alınmadan, paravanlarla çevrilmeden, bazı işçilerin maske bile takmadığı, tül brandalarla, az miktardaki su ile yıkım işlemi gerçekleştiren Gökçek, göz göre göre Ankara’yı kanser ediyor. Önlem almayan ve Ankara halkının sağlığını tehlikeye atan Melih Gökçek ve diğer yetkilileri istifaya davet ediyoruz."

 

ASBEST NEDİR?

Asbest son derece kanserojen bir maddedir. Solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar. Uzmanlar cilde nüfuz etmesinin de mümkün olduğunu düşünmektedirler. Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi selim hastalıklardır. Ayrıca ciltte yaralara neden olabilir.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC); her yıl dünyada kanser yapıcı maddeleri düzenli olarak özelliklerine göre gruplara ayırmaktadır. Ajansın kanserojen maddeler listesinde asbest maddesi, "kesin kanserojen" tanımlanması ile 1. grupta sınıflandırılmıştır.