Ankara'da asbest tehlikesi saçan havagazı fabrikasının yıkımı mahkeme tarafından durduruldu

Ankara'da asbest tehlikesi saçan havagazı fabrikasının yıkımı mahkeme tarafından durduruldu

Ankara'da asbest tehdidi bulunan eski havagazı fabrikasının yıkımı mahkeme tarafından durduruldu.

Ankara'nın Maltepe ilçesinde bulunan eski havagazı fabrikası Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hiçbir güvenlik önlemi alınmadan yıkılmaya başlanmıştı. 

Tescilli kültür varlığı potansiyeli taşıyan ve 350 ton asbest bulunan fabrika binasının yıkımına ilişkin Ankara Tabip Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası bugün saat 11.00'de Ankara Bölge İdare Mahkemesine başvurarak yürütmenin durdurulmasını istedi.

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, Ankara 7. İdare Mahkemesi ise Havagazı fabrikasının yıkımı için durdurma kararı aldı.

ASBEST NEDİR?

Asbest son derece kanserojen bir maddedir. Solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar. Uzmanlar cilde nüfuz etmesinin de mümkün olduğunu düşünmektedirler. Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi selim hastalıklardır. Ayrıca ciltte yaralara neden olabilir.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC); her yıl dünyada kanser yapıcı maddeleri düzenli olarak özelliklerine göre gruplara ayırmaktadır. Ajansın kanserojen maddeler listesinde asbest maddesi, "kesin kanserojen" tanımlanması ile 1. grupta sınıflandırılmıştır.

DAHA FAZLA