Ankara'da AOÇ ve ODTÜ ormanlarından kalan alanlar da otoyol projeleriyle yok edilecek!

Ankara'da AOÇ ve ODTÜ ormanlarından kalan alanlar da otoyol projeleriyle yok edilecek!

Ankara'da yeni yapılacak yollar aracılığıyla ODTÜ ormanı, AOÇ arazisi, ve Eymir Gölü çevresindeki doğal alanlar yok edilecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl meclis kararıyla ulaşım üzergâhlarına ilişkin plan değişikliklerini onaylamıştı. TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi ise, bütüncül olmayan ve kentin trafik sorunlarını çözmekten uzak bu plan değişikliklerini yargıya taşımıştı. 

ŞPO'dan yapılan açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yargıya taşınan bu plan değişikliklerini içeren 4 ayrı planı askıya çıkardığını duyuruldu. Açıklamaya göre, Atatürk Orman Çiftliği arazisi ve ODTÜ ormanları plan değişikliğiyle öngörülen yeni karayolu projeleriyle parçalanarak yok edilecek. 

ODTÜ ORMANLARI PARÇALANACAK

Plan değişikliklerine göre, Eskişehir Yolu-Bilkent Kavşağı-İncek  Bulvarı güzergahında 2.  derece doğal sit alanı statüsünde ODTÜ arazisinin 150-200 metre içerisinden 4,4 kilometre boyunca 50 metre genişliğinde bir yol geçirilecek.

EYMİR GÖLÜ ÇEVRESİNDE TAHRİBAT YARATILACAK

Yine plan değişikliklerine göre, Turan Güneş Bulvarı ile Güney Çevre  Otoyolu bağlantısını sağlamak amacıyla Eymir Gölü  girişine yakın bölgede, viyadükler üzerinden geçecek 30 metre genişliğinde bir yol yapılacak.

Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesinden geçirilecek yolun her iki tarafında ise sit alanı statüsünde ormanlık alanlar bulunuyor.

ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ YOK EDİLECEK

Plan değişikliyle Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) içerisinde de kavşak düzenlemesi ve Eskişehir Yolu-Sabancı Bulvarı-Ankara Bulvarını birbirine bağlayan 2 adet 50 metre genişliğinde yol geçirilmesi planlanıyor. Böylece, 1.derece  doğal ve tarihi sit alanlarından geçecek olan tüm bu yollar, Kaçaksaray,  Ankapark, Ankara Bulvarı ile talan edilen AOÇ`yi bütünüyle yok edecek. 

"23 YILDIR AYNI HATA"

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi'nin kentin son yeşil alanlarının yok edileceği ulaşım projelere tepki gösterdiği açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

Söz konusu yol planları Ankara  Büyükşehir Belediyesi`nin 23 yıldır aynı hatayı tekrarlayan "daha fazla  hız, daha fazla yol, daha fazla imarlı alanı tüket" temalı ve özel araç  sahipliliğine dayanan ulaşım politikasının ürünüdür. Bu projeler art  niyetlidir, bu projeler inşaat sektöründen, rant lobisine ve otomotiv  sektörüne kadar halkın, kentin değil sermayenin çıkarlarına hizmet  etmektedir. Ankara ulaşımı içinde bütüncül olarak ele alınmayan bu  yollar Ankara ulaşım sorunun çözümüne katkı sunmayacaktır. Bu yollar  Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının  yolların çevresinde yer alan arazilerde birçok yargı kararını hiçe  sayarak gerçekleştirmiş olduğu yüzlerce lüks konut projesine hizmet eden  ve hala doymadıkları yapılaşmaya açmak istedikleri ormanlık alanların,  tarım alanlarının üzerinden geçen yollardır.

"AOÇ DEVRİMCİ BİR CUMHURİYET PROJESİDİR"

ODTÜ kampüsü yaklaşık 40 km2`lik bir  alan üzerine kurulmuştur ve 1960`lı yıllardan bu yana ODTÜ tarafından  yapılan ağaçlandırma çalışmalarıyla kampüsünün yaklaşık %85‘ini orman  haline getirilmiştir. Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) de tarımsal ar-ge  alanı olarak hayata geçirilmiş, kent içerisinde önemli bir açık-yeşil  alan omurgası oluşturan, kentsel altyapıya önemli hizmetler sunan  devrimci bir Cumhuriyet projesidir.

NEOLİBERAL POLTİKALARA KARŞI MÜCADELE VURGUSU

Ankara şehri içerisinde AOÇ ve ODTÜ  arazileri ana yeşil alan arzını teşkil etmektedir. Neoliberal  politikalar ile salt sermaye birikimi güdümündeki hızla ‘betonlaşan‘ kentimizde yapılı çevremizin daha da sağlıksız bir hal almaması, kalan  bu son doğal alanların yok edilmemesi ve gelecek nesillerin daha  sağlıklı bir çevrede yaşayabilmeleri için toplumsal bir mücadele  gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

"TÜM ANAKARA'YI ODTÜ ORMANI VE AOÇ'YE SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi  olarak yurttaşlarımıza, mesleğimize, kentlerimize karşı duyduğumuz  sorumlulukla ODTÜ ve AOÇ üzerine dökülecek betona geçit vermeyeceğimizi  bildirir, bu planları yargıya taşıyacağımızı ve her türlü mücadeleyi yürüteceğimizi duyururuz. Tüm Ankaralıları Cumhuriyetin değeri AOÇ`ye ve  Ankara`nın akciğeri ODTÜ ormanına sahip çıkmaya, mücadeleye omuz  vermeye davet ediyoruz.

DAHA FAZLA