Ankara Valiliği, havagazı fabrikasında asbest olduğunu ve 'iş planı yapılmadığını' kabul etti

Ankara Valiliği, havagazı fabrikasında asbest olduğunu ve 'iş planı yapılmadığını' kabul etti

Ankara Valiliği, Havagazı Fabrikasında asbest olduğunu ve fabrikanın yıkımına ilişkin iş planının bulunmadığını kabul etti.

Ankara Valiliği, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in asbestli Havagazı Fabrikasıyla ilgili yaptığı başvuruya verdiği yanıtta fabrikada asbest olduğunu kabul etti. Emir, sözkonusu yazıda fabrikanın yıkımına ilişkin iş planının ise bulunmadığının aktarıldığını bildirdi. CHP'li Emir, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yalan söylediğini ve halkı kandırdığını belirterek, “Gökçek yargı önünde hesap verecek” dedi. 

Evrensel'in aktardığına göre; CHP'li Emir asbestli Havagazı Fabrikası’yla ilgili yaptığı bilgi edinme başvurusuna 20 Mart 2017 tarihinde Ankara Valiliği'nden tarafına ulaşan cevabı yazılı bir açıklamayla aktardı. Valiliğin “kamuoyuna yansıyan fotoğraflarda branda ile çevrili olduğu görülen binada asbestli parçaların bulunduğu anlaşılmış” sözünü aktaran Emir, yıkımına başlanan fabrikada asbest olduğuna kanıt olarak sundu. Asbestli fabrikanın yıkımı için yönetmeliklerde iş planı yapılıp, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafında onaylanması gerektiğini hatırlatan Emir, Valiliğin yanıtında ise ellerinde ÇSGB tarafından onaylanmış bir iş planı olmadığını kabul ettiğini dile getirdi. 

[ih2]

'YARGI ÖNÜNDE HESAP VERECEK'

CHP'li Emir, Belediye Başkanı Melih Gökçek'in Maden Tetkik Arama Müdürlüğü’nün (MTA) raporlarına göre  “Sadece ve sadece asbest, borunun içinde vardır, hiçbir yere dağılmamıştır, hiçbir yerde sıfırdır” sözünün gerçeği yansıtmadığını, MTA'nın 20 Mart 2017 tarihinde açıkladığı analizlerde çevreye asbestin yayıldığı tespitinin yapıldığını ileri sürdü. Fabrika içerisindeki  tarihi nitelikli bazı taşınmazların koruması için Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararının beklenildiğini ancak Gökçek'in bu kararı beklemeden fabrikanın yıkımına başlandığını belirten Emir, Gökçek'in yargı önünde hesap vereceğini kaydetti.

ASBEST NEDİR?

Asbest son derece kanserojen bir maddedir. Solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar. Uzmanlar cilde nüfuz etmesinin de mümkün olduğunu düşünmektedirler. Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi selim hastalıklardır. Ayrıca ciltte yaralara neden olabilir.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC); her yıl dünyada kanser yapıcı maddeleri düzenli olarak özelliklerine göre gruplara ayırmaktadır. Ajansın kanserojen maddeler listesinde asbest maddesi, "kesin kanserojen" tanımlanması ile 1. grupta sınıflandırılmıştır.

DAHA FAZLA