Ankara Valiliği asbestin yayılmadığını savundu

Ankara Valiliği asbestin yayılmadığını savundu

Ankara Valiliği önlem alınmadan yıkılan Havagazı Fabrikası’ndan asbestin yayılmadığı ve halk sağlığının tehlikede olmadığını savundu.

Ankara Valiliği, 350 ton asbest tespit edilen Havagazı Fabrikasının hiçbir önlem alınmadan yıkımına başlanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, incelemeleri sonucunda asbestin yayılmadığı ve halk sağlığının tehlikede olmadığını savundu. 

Valilik tarafından temin edilen laboratuvar analiz sonuçlarının oluşturulan komisyon tarafından incelendiği belirtilen açıklamada, yıkım esnasında  cüruf ve toz ile çevreye yayılan, açığa çıkan tozun taşınmasıyla da insan sağlığına ciddi derecede zarar verdiği bilinen, ‘kesin kanser yapıcı’ madde olarak tanımlanan asbestin "havada yayılımının söz konusu olmadığı" iddia edildi. 

Karantinaya alınmadan, paravanlarla çevrilmeden, bazı işçilerin maske bile takmadığı, tül brandalarla, az miktardaki su ile yıkım işlemi gerçekleştirildiği bilinen ve şikayetler üzerine yıkımı mahkeme tarafından durdurulan Havagazı Fabrikasının "henüz yıkımı yapılamamış bina" olarak görüldüğü açıklamada, binada asbest varlığı görüldüğü ancak havada yayılımının söz konusu olmadığı, "hâlihazırda halk sağlığını tehdit edecek bir durum olmadığı" ileri sürüldü.

Açıklamada, "Bundan sonraki süreçte, asbest içerdiği anlaşılan, yıkımı yapılmamış yapıların mevzuata ve teknik kriterlere uygun şekilde ilgili kurumların ve Valiliğimizin denetiminde yıkımı sağlanıp, atık yönetimi kontrollü olarak yapılacaktır. Alınacak numunelerle de çevreye olabilecek tüm etkileri izlenecektir" ifadelerine yer verildi.

[ih2]

Ankara'nın Maltepe ilçesinde bulunan eski havagazı fabrikası Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hiçbir güvenlik önlemi alınmadan yıkılmaya başlanmıştı. Tescilli kültür varlığı potansiyeli taşıyan ve 350 ton asbest bulunan fabrika binasının yıkımına ilişkin Ankara Tabip Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası Ankara Bölge İdare Mahkemesine başvurarak yürütmenin durdurulmasını istemiş, Ankara 7. İdare Mahkemesi de Havagazı fabrikasının yıkımı için durdurma kararı almıştı.

ASBEST NEDİR?

Asbest son derece kanserojen bir maddedir. Solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar. Uzmanlar cilde nüfuz etmesinin de mümkün olduğunu düşünmektedirler. Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi selim hastalıklardır. Ayrıca ciltte yaralara neden olabilir.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC); her yıl dünyada kanser yapıcı maddeleri düzenli olarak özelliklerine göre gruplara ayırmaktadır. Ajansın kanserojen maddeler listesinde asbest maddesi, "kesin kanserojen" tanımlanması ile 1. grupta sınıflandırılmıştır.

DAHA FAZLA