Anıtsal değeri bulunan TBMM önündeki Atatürk meydanı yıkıldı!

Anıtsal değeri bulunan TBMM önündeki Atatürk meydanı yıkıldı!

TBMM önünde bulunan ve anıtsal değeri olan Atatürk meydanı "çevre düzenlemesi" adı altında yıkıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önündeki Atatürk meydanı ve meydanda yer alan öğeler, Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından "çevre düzenlemesi" adı altında yıkıldı. 

Meydanda bulunan ve cumhuriyeti simgelen çelik su öğresi vinç ile kaldırılırken, "29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi. Ankara Milletvekili Mustafa Kemal Atatürk Cumhurbaşkanı seçildi. Devletin adı da Türkiye Cumhuriyeti oldu” ifadelerinin yer aldığı mermer duvardaki yazılar da söküldü. 

"CUMHURİYETE VE ATATÜRK'E AİT HER SİMGE İLE KAVGA EDEN BİR ZİHNİYET"

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Atatürk Meydanı’nın yıkılmasına tepki gösterdi. AKP iktidarının cumhuriyeti temsil eden her şeye saldırdığını vurgulayan Candan, "Cumhuriyet rejimi ve bu rejimin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e ait her simge ile kavga eden, yok eden, tahammül bile edemeyen zihniyetle karşı karşıyayız. 13 Eylül 2017 itibari ile başkent Ankara’nın odak mekanlarından ve uluslararası tanınırlığı yüksek projelerinden birini olan, anıtsal değeri bulunan Atatürk Meydanı imha edildi. TBMM’nin ve milletvekillerinin gözlerinin önünde yıkıldı" ifadelerini kullandı. 

AVRUPA PEYZAJ ÖDÜLLERİNE ADAY GÖSTERİLMİŞTİ

Candan, anıtsal değeri olan Atatürk Meydanı’nın projesinin İspanya tarafından peyzaj mimarlığı alanında Avrupa Peyzaj ödüllerine aday gösterildiğini ve yurt dışında birçok kez sergilendiğini belirterek, "Çelik kolonlar üzerinde üçgen prizmada düzenlenmiş çelik tellerden akıtılan su ile Cumhuriyet’in sonsuzluk ve coşkusunun soyutlandığı ve simgelendiği anıtsal değeri olan Atatürk Meydanı Projesi Uluslararası alanda peyzaj ödülleri veren European Landscape Prıze, Kasım/2003 - Mart/2006 ‘da ödül adayı olarak yurtdışında sergilenmiştir. Başarılar kazanmış bir projenin gerekçesi ne olursa olsun yıkılması kabul edilemez. Bu yıkım Cumhuriyetin sonsuzluk ve coşkusunun simgeselliğinin yıkımı anlamındadır" şeklinde konuştu. 

DAHA FAZLA