Anayasa Mahkemesi'nden Haydarpaşa Kampüsü hakkında karar

Anayasa Mahkemesi'nden Haydarpaşa Kampüsü hakkında karar

Anayasa Mahkemesi, Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü'nün Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne tahsis edilmesinin Anayasa'ya aykırı olmadığına ve iptal talebinin reddine oybirliğiyle karar verdi. Gerekçeli karar bugün Resmi Gazete’de yayınlandı.

Anayasa mahkemesi tahsis işleminin kanuni bir düzenleme ile yapıldığını gerekçesinde belirtti. 

Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü’ne Sağlık  Bilimleri Üniversitesi’nin tabelası asılmıştı.

Haydarpaşa Kampüsü 15 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 27 Mart 2015 tarih ve 6639 sayılı Kanun gereğince sağlık temalı olarak kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne  Mekteb-i Tıbbiyye-i Şâhâne adıyla hizmet vermek üzere tahsis edildi. 

Akif Hamza Çeleb,i Levent Gök ve Engin Altay’ın da aralarında olduğu 121 milletvekili konuyu Anayasa Mahkemesine taşımıştı. Anayasa Mahkemesinin bugün Resmi Gazete’de yayınlanan gerekçeli kararına göre, tahsise yönelik iptal talebi oy birliği ile reddedildi.

MÜTEVELLİ HEYETİNİ SAĞLIK BAKANLIĞININ ATAMASI ANAYASA’YA AYKIRI BULUNDU

Vekillerin iptal taleplerinin gerekçesinde, Sağlık Bilimleri Üniversitesi için yönetim organı olarak öngörülen mütevelli heyetinin başkan dahil üç üyesinin Sağlık Bakanlığı müsteşarı ve ile Sağlık Bakanı tarafından atanacak iki kişiden oluşmasının üniversitenin Sağlık Bakanlığının kontrolüne geçmesine sebebiyet vereceği bu durumun ise üniversitelerin bilimsel özerkliğiyle bağdaşmadığını belirtilerek kuralın Anayasanın 130 ve 132. maddelerine aykırı  olduğu ifade edilmişti.

Anayasa Mahkemesi tarafından açıklanan gerekçeli kararda, Sağlık Bakanlığı’nın mütevelli heyetinde belirleyici olmasını üniversitelerin bilimsel özerkliğe aykırı olduğu tespitiyle iptaline karar verildi.

Üniversitenin resmi web sitesinde kampüs ‘Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane (Haydarpaşa) Külliyesi’ olarak yer veriliyor.

SOMALİ’DEKİ YERLEŞKEYE ERDOĞAN’IN ADI VERİLMİŞ

Üniversitenin Ankara’da ‘Gülhane Külliyesi’ adında bir fakültesi daha bulunurken, Somali’de de ‘Somali Külliyesi’ diğer aıyla Somali Mogadişu Recep Tayyip Erdoğan SHMYO’ adında bir yerleşkesi daha bulunuyor.

Yine web sitesinde yer alan bilgiye göre, üniversitenin Fakülte ve Yüksekokul olarak; Tıp Fakültesi, Gülhane Tıp Fakültesi, Hemşirelik Fakültesi, Gülhane Hemşirelik Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Yaşam Bilimleri Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, eczacılık Fakültesi.

Üniversitenin rektörlük görevini ise üç dönem AKP milletvekilliği yapmış olan  ve Erdoğan’ın doktoru olarak bilinen Prof. Dr. Cevdet ERDÖL yürütüyor.

REKTÖR ‘HİPOKRAT DA KÜRTAJA KARŞIYDI’ DEMİŞTİ

Rektör Prof. Dr. Cevdet Erdöl, geçtiğimiz günlerde Osmanlı döneminde hekimlerin ettiği Hipokrat yemininde "Gebe bir kadına çocuk düşürmesi için ilaç vermeyeceğim" ibaresinin yer aldığını belirterek, Hipokrat'ın da kürtaja karşı olduğuna dair ‘çığır açan’ açıklamalarda bulunmuştu.

Yönetim Kurulu ise şöyle: 

Üye/Tıp Fak. Dekan V. Prof. Dr. Ali İhsan TAŞÇI

Üye/Hemşirelik Fak. Dekan V. Prof. Dr. Merdiye ŞENDİR

 Üye/Sağlık Bilimleri Fak. Dekan V. Prof. Dr. Cevdet ERDÖL

Üye/Tıp Fak. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yıldırım