Anayasa değişikliği teklifinin birinci maddesi kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifinin birinci maddesi kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, anayasa değişiklik teklifinin 1. turunda birinci maddenin görüşmelerine başlandı

Güncelleme 23.41

Anayasa değişikliği teklifinde 1. madde olan "Yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, 'bağımsız ve tarafsız' mahkemelerce kullanılacağı" şeklinde değiştirilmesi 347 oyla kabul edildi.

Güncelleme 23.24

'Başkanlık Anayasası' teklifinin 1. maddesinin oylaması sona erdi. Değişikliğin ilk maddesi yargı bağımsızlığı için yapılmak istenen düzenlemeyi içeriyor.

Güncelleme 23.01

316 AKP milletvekilinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunulan ve partili cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği teklifi dün yapılan oylamanın ardından bugün madde madde görüşülmeye başlandı. 

Teklifin birinci maddesi şöyle:

7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 9 uncu maddesine “bağımsız” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve tarafsız” ibaresi eklenmiştir.

TBMM Genel Kurulu'nda, anayasa değişiklik teklifinin 1. turunda birinci maddenin görüşmelerine başlandı. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin birinci maddesine göre, Anayasa'nın 'yargı yetkisi' başlığında değişikliğe gidilecek.

Buna göre, yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, 'bağımsız ve tarafsız' mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişecek.


'GİZLİ OYLAMA KURALINA UYULSUN'

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, görüşmeler öncesinde yerinden söz alarak teklifin maddelerine geçilmesine ilişkin oylamada 'gizli oylama' kuralına uyulmadığını savundu. Sputnik'te yer alan habere göre, bir milletvekilinin oyunu belli ettiği bir fotoğrafın bugün birçok basın organında yer aldığını ifade eden ve fotoğrafı milletvekillerine gösteren Altay, bunun parlamentonun itibarı açısından incitici bir durum olduğunu söyledi.

Altay, gizli oylamaya ilişkin anlayışın ortaya konulması için partilerin grup başkanlarına söz verilmesini talep etti.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın da çalışmaların İçtüzük'e göre yapıldığını, gizli oylamanın da bunun bir gereği olduğunu vurgulayarak, tüm milletvekillerinin bu kurallara uymaya özen göstermesini istedi.