Anadolu Ajansı-Sendika işbirliğiyle büyük yolsuzluk Meclis'e taşındı

Anadolu Ajansı-Sendika işbirliğiyle büyük yolsuzluk Meclis'e taşındı

Anadolu Ajansı'nda çalışanlara yönelik sendika eliyle yürütülen baskılar, sosyal hak gaspları, maaş indirimleri ve ikramiyelerin kaldırılması gibi iddialar TİP Milletvekili Erkan Baş tarafından Meclis'e taşındı.

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Anadolu Ajansı'nda yandaş sendika eliyle yürütülen çalışanlara yönelik baskıları ve sosyal hakları gasp etmesi planlanan sözleşme şartlarını sunduğu soru önergesiyle Meclis'e taşıdı. Baş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını talep ettiği soru önergesinde, Hak- İş'e bağlı Medya- İş Sendikası ve Anadolu Ajans işbirliğinde yürütülen yolsuzluğa dikkat çekti.  

YANDAŞ SENDİKA ELİYLE ÇALIŞANLARA BASKI

Ajansta daha önce örgütlü olan Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın ve üye çalışanların AKP eliyle tasfiye edilerek yerine liyakat gözetmeden yandaş kişilerin yerleştirildiği belirtilen önergede, yandaş sendika Medya-İş'in çalışanlara dayatmayı planladığı çalışma koşulları ve sözleşmelerin doğruluğunun yanıtlanması istendi.

AJANS-SENDİKA İŞBİRLİĞİYLE BÜYÜK VURGUN

Anadolu Ajansı ve Sendika işbirliğiyle yolsuzlukların yaşandığına dikkat çeken önergede; Sendika Başkanı Türker Çeltik'in 17 bin TL, Başkan Vekili Ümit Sönmez'in ise 22 bin TL aylık maaş aldığı, 2 yıl önce stajyer kadrosuyla ajansa alınan 150 kişinin Londra'da eğitime gönderildiği ve toplamda 52 milyon 500 bin TL harcandığı bilgileri de yer aldı.

'ÇALIŞANLAR BASKIYLA MEDYA-iŞ'E ÜYE YAPILDI'

Baş'ın yanıtlanmasını talep ederek yönelttiği soru önergesinin tamamı şu şekilde:

6 Nisan 1920'de kurulan Anadolu Ajansı, bu uzun geçmişi boyunca pek çok farklı siyasi iktidar döneminde kamu yayıncılığı yapan bir haber ajansı olmuştur. Kurulduğu günden bugüne Hazine'nin yüksek oranlı hissesi nedeniyle zaman zaman iktidarların baskısı altında kalsa da bugün gelinen noktada adeta Saray'ın özel ajansı konumuna gelmiştir/getirilmiştir.

Anadolu Ajansı bu konuma getirilmek için adeta ilmek ilmek işlenen bir süreç yürütülmüştür. Önce kurumdaki mevcut örgütlü yapı olan Türkiye Gazeteciler Sendikası, üyelerine yapılan baskılar, zorlamalar, iftiralar sonucu tasfiye edilmiş; yerine AKP eliyle Hak-İş'e bağlı Medya-İş Sendikası kurulmuş, yine baskıyla çalışanlar üye yapılmıştır.

AKP iktidarı öncesinde işe alınan eski çalışanların tasfiyesi sonrasında sayısı bilinemeyen kişi ajans kadrolarına hiçbir liyakate dayanmadan alınmıştır.

'PERSONEL MAAŞLARI İNECEK, YÖNETİCİ MAAŞLARI KORUNACAK'

Geçtiğimiz günlerde medyaya da yansıdığı gibi Ajans'ta yeni bir baskı sürecinin daha yaşandığı iddia edilmektedir. Anadolu Ajansı işvereninin, yandaş sendika Medya-İş eliyle çalışanlara dayatmayı planladığı sözleşme ile muhabir, personel statüsündeki çalışanların maaşlarını indirip, yönetici statüsündeki çalışanların maaşlarını korumayı, sosyal hakları eritmeyi, planladığı iddia edilmektedir.

Bu çerçevede;

- Anadolu Ajansı'nda 2002 yılından bu yana kaç kişi işe başlatılmıştır? İşe başlatmada hangi kriter göz önünde bulundurulmuştur?

- İki yıl önce ajans kadrosuna stajyerlik adı altında alınan ve kurs bitiminde ajansta kadrolu çalışma garantisi verilerek, dünyanın en pahalı kenti de denilen İngiltere'nin Başkenti Londra'ya eğitime gönderilen 150 kişi neye göre seçilmiştir? Bu kişiler hangi kriterlere göre ajansa alınmıştır?

'ANADOLU AJANSI'NDA KAÇ KİŞİ ÇALIŞIYOR?'

- 150 kişi 2 yıl boyunca hangi kurumda ne stajı görmüştür?

-  Londra’ya gönderilen 150 kişinin kişi başına maliyetlerinin 350 bin TL ve dolayısıyla toplam 52 milyon 500 bin TL olduğu doğru mudur?

- Anadolu Ajansı'nda şu anda kaç kişi çalışmaktadır?

- TRT gibi kurumlarda 'personel fazlalığı var' denilerek deneyimli kurum çalışanları tasfiye edilirken, Anadolu Ajansı'na alınan 150 kişinin ajansa ne gibi bir katkısı olmuştur?

'SENDİKA BAŞKANLARI'NIN MAAŞI NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?'

- Şu an Medya-İş Sendikası Genel Başkanı olan ve Kurumda 2015 yılında göreve başlayan Türker Çeltik'in brüt ücreti neye göre 17 bin lira olarak belirlenmiştir? Aynı kıdemde olan bir başka meslektaşının dört katı maaş alabilmesi için Sayın Çeltik ne gibi ek görevler üstlenmek zorunda kalmıştır?

- Yine kuruma 2015 yılında başlayan ve şu andaki görevi Medya-İş Genel Başkan Vekili olan Ümit Sönmez'in 22 bin liralık maaşı hangi kritere göre belirlenmiştir?

- Bir yandan böylesi savurganca harcamalar yapılırken; diğer taraftan Medya İş Sendikası ve AA işvereni arasında yürütülen Toplu İş Sözleşmesi'nde, çalışanların 'Kök ücret' adı altında ikramiyelerinin kaldırılacağı, sosyal yardımların ciddi oranda budanacağı ve 'kıdem farkı olmaksızın' ücretlerin belli bir seviyede aşağıya çekilerek eşitleneceği doğru mudur? Çalışanların maaşları düşürülürken, Medya-İş Sendikası Genel Başkanı Türker Çeltik ve Genel Başkan Vekili Sönmez'in maaşları, korunacaklar ve yükseltilecekler arasında mı yer alacaktır?

-Medya-İş Genel Başkan Vekili Ümit Sönmez, vekillik görevine Anadolu Ajansı işvereni tarafından atanarak mı getirilmiştir?