Ambalaj işçilerinin grevi 4’üncü gününde

Ambalaj işçilerinin grevi 4’üncü gününde

Form Koruyucu Ambalaj fabrikası işçilerinin başlattığı grev 4’üncü gününe girdi.

Form Koruyucu Ambalaj fabrikası işçilerinin başlattığı grev 4’üncü gününe girdi. "Milli güvenliği tehdit" gerekçesiyle grevin yasaklanmasına tepki gösteren işçiler, talepleri yerine gelinceye kadar grevlerini sürdüreceklerini kaydetti. 

İzmir Torbalı Ayrancılar’da bulunan Form Koruyucu Ambalaj fabrikasında işveren ile Türk-İş’e bağlı Selülöz-İş Sendikası arasındaki 3’üncü dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerindeki uyuşmazlıktan dolayı başlayan grev 4'üncü gününe girdi. Patronun düşük ücret dayatması nedeniyle fabrikada üretimi durduran işçiler, haklarını alana kadar grevlerini sürdüreceklerini belirtti. 

Dihaber'in aktardığına göre; yılbaşından bu yana süren görüşmelerin işveren tarafından sonlandırılmasıyla beraber grev dışında bir seçeneklerinin kalmadığını söyleyen Selüloz-İş Sendikası Yöneticisi Aykut Günel, "Yaklaşık 55 maddelik toplu sözleşmenin 50 maddesinde anlaşma sağlandı. Toplu sözleşmeyi greve götüren maddeler ücret, fazla çalışma ve ikramiye oranları oldu ki, bunlar da aslında temel maddeler" dedi.

'SERMAYEYİ TEHTİD ETTİĞİ İÇİN YASAKLANDI'

Emekçilerinin haklarının hep geriye doğru gittiğini belirten Günel, cam işçilerinin aldığı grev kararının hükümet tarafından ertelenmesine karar verilmesini "Özellikle AKP'nin 15 yıllık iktidarında 12 grev yasaklandı. Yalnızca 2017 yılında 4 grev ertelendi. Bu tehdit bizim için de devam ediyor" sözleriyle değerlendirdi. Hükümetin grev yasaklarına "milli güvenliği tehdit" gerekçesini sunmasını kabul etmediklerini ifade eden Günel, "İşçinin emekçinin 'milli güvenliği bir tehdidi' yoktur. İnsanca yaşama taleplerimizin karşılanması için bu greve çıkıyoruz. Grevler aslında sermayeyi tehdit ettiği için ertelendi. Biz bu grevleri ne milli güvenliği ne de başka bir şeyi tehdit etmek için yapmıyoruz. İnsanca yaşama haklarımızı almak için yapıyoruz" diye konuştu. Talepleri karşılanana kadar grevi sürdürmekte kararlı olduklarını belirten Günel, diğer sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının da onlarla dayanışmasının çok önemli olduğunu söyledi. 

'EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALANA KADAR DEVAM EDECEĞİZ'

Emeklerinin karşılığını almak için greve çıktıklarını ifade eden sendikanın işyeri temsilcisi Mehmet Ali Atak da, "Bizim taleplerimiz karşılanmadığı sürece arkadaşlarımızla beraber grevimizi sürdüreceğiz. Ortalama bin 500 lira maaş alıyoruz. Bu parayla insani şartlarda yaşamamız imkansız" dedi. İşlerinin çok ağır olduğu için başta bel fıtığı olmak üzere birçok hastalığa yakalandıklarının altını çizen Atak, çalışma koşullarının çok ağır olduğunu belirti. 

Grevdeki işçilerin talepleri ise şöyle sıralandı:

* İşyerindeki ücretler arasındaki uçurumunun ortadan kaldırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi.

* Ücret ortalamasının bin 500 TL civarında olduğu fabrikada, sendika ve işçilere 450’şer lira seyyanen zam yapılması.

* Fazla mesailerin yüzde yüz artırılması.

* 35 gün olan ikramiye hakkı 120 gün olarak değiştirilmesi.