Almanya'dan Aslı Erdoğan çağrısı: Ödülünü alması için yurtdışı yasağını kaldırın

Almanya'dan Aslı Erdoğan çağrısı: Ödülünü alması için yurtdışı yasağını kaldırın

Almanya'da bulunan Theodar Heuss Vakfı, Ankara'dan Heuss Madalyası'nın bu seneki sahibi yazar Aslı Erdoğan'ın ödülü için Almanya'ya gelmesine izin verilmesini istedi.

Heuss Madalyası'nın bu seneki sahibi yazar Aslı Erdoğan'ın ödül törenine katılabilmesi için Alman Theodor Heuss Vakfı Ankara'ya çağrıda bulundu.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yazar ve yöneticilerine açılan davada, "örgüt üyeliği”, "örgüt propagandası” ve "halkı kışkırtma” suçlamalarıyla hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen ve tutuksuz yargılanan Aslı Erdoğan için yurtdışına çıkış yasağı bulunuyor.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Almanya ile Türkiye arasındaki tüm iletişim kanallarının kopmaması gerektiğini belirten Theodor Heuss Vakfı Başkan Yardımcısı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, Aslı Erdoğan'ın ödülünü alabilmesi için yurtdışına çıkmasına izin verilmesinin demokratik fikir teatisi kapsamında bir jest oluşturacağını kaydetti.

DEMOKRASİYE DESTEK

Bu sene "demokratik kamuoyu fikrine” yönelik çalışmalara verilen Heuss Madalyaları 1 Nisan tarihinde Baden-Württemberg eyaletinin başkenti Stuttgart'ta düzenlenecek bir törenle sahiplerini bulacak. Aslı Erdoğan'ı "yıllardır demokrasi, insan hakları ve ifade özgürlüğü alanlarında vatandaş olarak örnek oluşturacak angajmanı" nedeniyle ödüle layık görülen vakıf, yazarın "Avrupa'da kamusal demokratik bir tartışma kültürüne önemli katkıda bulunduğunu" kaydetti.


ASLI ERDOĞAN KİMDİR?

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazar olan Aslı Erdoğan, kitaplarının yanı sıra özellikle kadınlara ve Kürt nüfusa yönelik baskılara karşı verdiği mücadele ile tanınıyor. 1967 doğumlu Erdoğan, Amerikan Robert Lisesi, ardından Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü bitirdi.

Yüksek lisansını CERN’de (Conseeil Europeen pour la Recherche Nucleaire) hazırladı. Rio de Janeiro’da başladığı fizik doktorasını yarıda bırakarak yazmayı seçti.

1994’te te ilk kitabı yayımlandı. Ulusal ve uluslararası basında kendinden övgüyle bahsedilen yazar, 1997’de Deutsche Welle’nin düzenlediğ yarışmada Tahta Kuşlar adlı öyküsüyle birincilik ödülü aldı, bu öykü dokuz dile çevrildi.

Kırmızı Pelerinli Kent romanı Gyldendal Yayınları’nın (Norveç) Marg –omirilik— serisine seçildi. Hayatın Sessizliğinde (2005) Dünya Yayınları tarafından yılın kitabı seçildi.

Hayatın Sessizliğinde’den bir bölüm Piccola Tiyatrosu’nda (Milan) Serra Yılmaz tarafından seslendirildi, dans tiyatrosu ve baleye uyarlandı.

Mahpus adlı öyküsü Fransa’da filme çekildi.

Aslı Erdoğan’ın yapıtları birer ‘çağdaş klasik’ olarak nitelendirildi. Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Neue Zürcher Zeitung, Die Welt, Der Freitag, Die Berliner Literatur Kritik gibi gazete ve dergilerde Aslı Erdoğan’ın yapıtları üzerine yüzden fazla makale ve çalışma yayımlandı. Ingo Arend, Ruth Klüger, Barbara Frischmuth gibi yazarlar Aslı Erdoğan’ı yazdı. La Libre Belgique tarafından Antonin Artaud ve Malcolm Löwry ile kıyaslanırken, Aftenposten şu cümleyle değerlendirdi: “Joyce ve Dublin, Kafka ile Prag nasıl birbirinden ayrılmazsa, bundan böyle Aslı Erdoğan Rio da birbirine kopmaz bağlarla bağlanacak.” Son olarak ’Ord i Grenseland Prisen—Sınırda Sözcükler Ödülü’ ödülünü kazanan yazarın kitapları dünya dillerine çevrilmeye devam ediyor.

YAZARIN KİTAPLARI

Kabuk Adam (1994); Mucizevi Mandarin (1996); Kırmızı Pelerinli Kent (1998); Hayatın Sessizliğinde (2005); Bir Yolculuk Ne Zaman Biter (2000 - Gazete Yazıları);  Bir Delinin Güncesi 2006 (Denemeler - I); Bir Kez Daha 2006 (Denemeler - II); Taş Bina ve Diğerleri (2009 - Öykü)

DAHA FAZLA