Almanya’daki G20 gözaltılarına tepki: Polis şiddetini meşrulaştırma operasyonu

Almanya’daki G20 gözaltılarına tepki: Polis şiddetini meşrulaştırma operasyonu

Alman Polisi’nin dün G-20 Zirvesi’nden beş ay sonra eylemcilere karşı yapmış olduğu operasyonlara  tepki gösterildi. Sol görüşlü çevreler operasyonu polisin uyguladığı orantısız gücü meşrulaştırma girişimi olarak yorumladı.

İleri-Dış Haberler

Hamburg’da düzenlenen G-20 Zirvesi’nden yaklaşık beş ay sonra zirveyi protesto eden sol görüşlü eylemcilere karşı Almanya çapında polis baskınları düzenlenmişti.

Hamburg merkezli olmak üzere Almanya çapında 583 polisin görevlendirilmesi ile yapılan operasyonlarda birçok elektronik kayıt cihazının yanında 26 adet dizüstü bilgisayarına ve PC’ye, 35 adet cep telefonuna ve yüzlerce usb stiker’a el koyuldu. Operasyon sözcüsü Jan Hieber’in aktardığına göre polisin hedefinde özellikle Hamburg, Berlin, Hessen, Göttingen ve Stuttgart kentlerinde yer alan 23 konut bulunuyordu.

Salı günü öğlen saatlerinde polis tarafından düzenlenen basın toplantısında  operasyonun Hamburg’un bazı semtlerinde sözde ‘şiddet eğilimli’ sol bir grup hakkında bilgi toplama amaçlı bir operasyon düzenlendiği açıklandı. 

Söz konusu basın toplantısında “ele geçmemiş, ancak bulunması muhtemel silah araması” yapıldığına dair verilen demeç ise polisin niyetinin çok başka bir noktaya odaklandığını gösteriyor.

‘POLİS SUÇLARININ ÜZERİNİ ÖRTMEK İSTİYOR’

Göttingen’de sol görüşlü bir derneğin sözcüsü polisin G-20 protestoları esnasında orantısız güç kullanmak suretiyle işlediği suçların üzerini örtmek istediğini söyledi. Öte yandan yine Salı günü Hamburg’da yargılanmakta olan bir eylemci “ülkede huzur ve barışı tehlikeye düşürmek” suçundan üç yıl üç ay hapis cezasına çarptırıldı.

‘KRİMİNAL İMAJ YÜKLEME ÇABASI'

Merkezi Bonn’da olan bir sendika üyesi ise polis operasyonlarına ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı: “G-20 Zirvesi’ne karşı düzenlenmiş olan protestolarda polis, izinli olan bir kampın çadırlarını söktü; yasal yürüyüşleri keyfi olarak engelledi; birçok gazetecinin akreditasyonunu iptal etti. Gösteri yapma hakkını ve basın özgürlüğünü hedef alan bu saldırıyı meşrulaştırmak isteyen polis, Salı günü gerçekleştirdiği dayanaksız operasyonlarla kamuoyunda aslı olmayan şiddet eğilimli radikal solcu resmi çizmeye çalışmaktadır. Evlerimizin aranması ise bizlere kriminal bir imaj yükleme çabasından ibarettir. Ancak kriminal olan temel hak ve özgürlüklerimizin kısıtlanmasıdır; kriminal olan dünyayı yaşanmaz bir hale getiren G-20 politikalarıdır.”

Kaynaklar: Neues Deutschland/ Junge Welt