Almanya'da sitesinde kürtaj hakkında bilgi veren doktora ceza

Almanya'da sitesinde kürtaj hakkında bilgi veren doktora ceza

Almanya'da web sitesinde kürtaj hakkında bilgi veren bir doktor, para cezasıyla cezalandırıldı.

Almanya'nın Giessen kentinde aile planlaması, cinsel danışmanlık ve kürtaj hizmetleri veren Kristina Hänel adlı doktor hakkında, web sitesinde kürtaj işlemleri hakkında bilgi verdiği için dava açıldı. 

Kğrtaj karşıtı bir hareketin açtığı davada mahkeme, Almanya anayasasında yer alan "kürtaj reklamı yasağı" yasası nedeniyle doktora 6 bin euro para cezası verdi. Söz konusu yasa Almanya'da kürtaj işlemleri hakkında halka açık bir şekilde bilgi paylaşan, ilan veren ve reklam yapan kişiler hakkında iki yıla kadar hapis ya da para cezası öngörüyor. 

ALMANYA ANAYASASINDA KÜRTAJ YASAK MI?

Almanya anayasasında ceza kanunu kısmının 218'inci maddesine göre, gebeliği sona erdiren kadınlar üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Ancak bu madde, daha sonrasında getirilen bir ekle ile değiştirildi. Bu ek maddeye göre hamlie bir kadın, danışman doktorun onayıyla ve danışman ile randevusunun en geç 3 gün sonrasında olmak şartıyla kürtaj yaptırabiliyor. Bununla birlikte 12 haftadan sonra kürtaj yaptırmak ise yasak. 

YASANIN EN ATEŞLİ SAVUNUCULARI: 'BİR DAHA ASLA' GİRİŞİMİ

Almanya'da kürtaj karşıtı dini referanslı bir hareket olan "Bir Daha Asla" girişimi, söz konusu yasanın sert bir biçimde uygulanmasından yana. Girişimin web sitesinde kürtaj, Nazilerin gerçekleştirdiği Yahudi Soykırımı ile bir tutuluyor. 'Holocaust'a atıfla sitelerine "Babycaust" adını veren girişim, sık sık "kürtaj cinayettir" şiarıyla kampanyalar düzenliyor.