Almanya’da metal ve elektronik sanayide büyük grev

Almanya’da metal ve elektronik sanayide büyük grev

Almanya'da binlerce işçi IG Metal Sendikası'nın çağrısıyla greve çıktı.

Çeviri: Özer Erdin

Şayet sermaye toplu görüşmelerde hareket etmezse, hareket eden işçiler olur. Metal ve elektronik sanayinde pazartesi günü Almanya’da tam olarak bu gerçekleşti. Binlerce işçi IG Metal Sendikası’nın çağrısını takip ederek fabrika kapılarının önüne çıktı. Böylece sendikanın önceden açıklamış olduğu uyarı grevi başladı. İşverenlerin üzerindeki baskıyı artırabilmek için grevlerin bu hafta boyunca aşamalı olarak genişletilmesi planlanıyor.

Perşembe günü pilot bölge olarak seçilen Baden Württemberg’de toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin bir sonraki turu yapılacak. IG Metal Sendikası’nın verdiği bilgiye göre pazartesiden itibaren tüm Almanya’da 80 farklı işletmeye bağlı olan 15 binden fazla işçi iş bırakıyor. Bu nedenle Berlin, Brandenburg, Saksonya, Hessen, Aşağı Saksonya, Kuzey Ren Westfalya ve Baden-Württemberg eyaletlerindeki fabrika işçileri de greve çağrıldı. Stuttgart’ta 3 bin kadar Porsche işçisi iş bırakırken, Berlin’de 700 işçi Tegel semtinde yapılan eyleme katıldı. Yine Berlin’de sendikanın yapmış olduğu çağrıya çoğunlukla Otis Asansörleri’nin işçilerinin katıldığı öğrenildi. Buna ek olarak MAN Kamyonları, enerji santrali sektöründen Borsig ve Mercedes Benz işçileri de greve destek verdi. Saksonya’da ayrıca greve katılan grupların arasında Volkswagen Motor Fabrikası işçileri de yer aldı. Brandenburg’a bağlı Hennigsdorf’ta 300 işçi Kanadalı demiryolu üreticisi Bombardier’de iş bırakma kararı aldı.

Sendika yöneticisi Jörg Hofmann, işçilerin uyarı grevine güçlü bir biçimde katılım sağlayarak, işverenlerin kendilerine sundukları teklifi hiçbir suretle mantıklı bulmadıklarını gösterdiklerini ve bu nedenle işverenlerin de ret edici tutumlarından vazgeçmelerinin gerektiğini söyleyerek, çalışma sürelerini de masaya yatıracaklarını sözlerine ekledi. IG Metal, elektronik ve metal sanayinde çalışan 3,9 milyon emekçinin maaşlarına yüzde 6’lık bir zam artışı istemesinin yanında haftalık çalışma saatlerinde kişinin şartlarına göre değişen en çok iki yıl ile sınırlı olmak üzere 28 saate kadar indirilmiş hak talep ediyor. Özellikle zorluk çeken gruplar arasında vardiya işçileri, çocuk yetiştirenler ve hasta aile mensuplarına bakmak zorunda kalanlar yer alıyor. Bu nedenle bu işçi grupları için en azından kısmi ücret dengesinin getirilmesi öneriliyor. Ayrıca çeşitli nedenlerle çalışma sürelerini kısaltmak zorunda kalan işçilerin yeniden tam zamanlı çalışma hakkını elde etmeleri de ek olarak sunulan talepler arasında.

Kaynak: Stefan Thiel, Junge Welt