Almanya'da halk sandık başında

Almanya'da halk sandık başında

Almanya'da seçmenler bugün Federal Meclis'in yeni üyelerini belirlemek üzere sandık başına gidiyor. Federal Meclis'in belirlenmesinin ardından meclis üyeleri de yeni başbakanı seçecek.

Almanya'da seçmenler bugün Almanya Federal Meclisi (Bundestag) üyelerini belirlemek için sandık başına gidiyor. Yerel saatle 08.00'de (TSİ 09.00) başlayan oy verme işlemleri, saat 18.00'e (TSİ19.00) kadar sürecek.

Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre, 2017 genel seçimlerinde 31 milyon 700 bini kadın ve 29 milyon 800 bini erkek olmak üzere 61 milyon 500 bin kayıtlı seçmen bulunuyor. Deutsche Welle'nin haberine göre, seçimde ilk kez oy kullanacakların sayısı 3 milyon olarak açıklandı. Seçmenler arasında çoğunluğu 12 milyon 700 bin kişi ile 70 ve üstü yaş grubu oluşturuyor. İkinci büyük seçmen grubu ise 12 milyon 300 bin kişi ile 50 ile 60 yaş grubu seçmenler.

2017 genel seçimlerinde oy pusulasında 42 siyasi parti yer alıyor. Listede büyük partilerin yanı sıra az sayıda üyesi olan küçük ve yeni partiler de yer alıyor. Ancak bu partilerin 34'ü sadece eyalet meclisleri için yarışırken, Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU); Sosyal Demokrat Parti (SPD); Yeşiller Partisi, Hür Demokrat Parti (FDP); Sol parti ve Almanya İçin Alternatif'in (AfD) yüzde 5 barajını aşarak Federal Meclis'e girmeyi hedefliyor. 

HRİSTİYAN DEMOKRATLAR İLE SOSYAL DEMOKRATLAR ARASINDA YARIŞ

Hristiyan Demokrat Birlik CDU'dan Angela Merkel, Bavyera tabanlı Hristiyan Sosyal Birlik CSU'dan Joachim Herrmann, Sosyal Demokrat Parti SPD'den Martin Schulz, Yeşiller Partisi'nden Cem Özdemir ve Katrin Göring-Eckardt, Sol parti'den Dietmar Bartsch ve Sahra Wagenknecht, Hür Demokrat Parti FDP'den Christian Lindner ve Almanya İçin Alternatif partisi AfD'den Alexander Gauland ve Alice Weidel liste başı ve başbakan adayları olarak yarışıyor.

Sandık çıkış anketleri sandıkların kapanmasının ardından hemen açıklanacak. Meclise girdiği kesinleşen partilerin liderleri seçim sonuçlarının belli olmaya başlamasının ardından televizyonda açık oturuma (Berliner Runde) katılacaklar.

Almanya’da 2005’den beri başbakanlık koltuğunda bulunan Angela Merkel, dördüncü dönem başbakan olmak için girdiği seçimde de favori olarak gösteriliyor. Ülkede 2013’teki seçimlerde yüzde 41,5 ile girdiği seçimlerdeki en yüksek oy oranını kazanan Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin, bu seçimden de birinci çıkması ancak bu kez kayıp yaşayarak yüzde 34-36 oy bandında kalması bekleniyor.

Hükümet ortağı olan ve eski Avrupa Parlamentosu Başbakanı Martin Schulz'u Merkel'in karşısına başbakan adayı olarak çıkaran Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) de son seçimde aldığı yüzde 25,7 oy oranına ulaşamayacağı, yüzde 20-22 bandında kalacağı tahmin ediliyor.

Son seçimde yüzde 4,7 ile yüzde 5’lik seçim barajını geçemeyen ırkçı Almanya için Alternatif (AfD) partisinn ise yükselişe geçerek yüzde 10-13 oyla meclise girebileceği belirtiliyor.

ALMANYA'DA SEÇİM SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

Almanya'da genel seçimlerde her seçmenin 2 oy hakkı bulunuyor. Birinci oy seçim bölgesinde doğrudan milletvekili adayına veriliyor, ikinci oyla da parti seçiliyor. İkinci oy, partilerin Federal Meclis’te ne kadar milletvekili çıkaracağını belirliyor.

Seçmenlerin ikinci oy oranına bağlı olarak Almanya'da yüzde 5 olan seçim barajını aşan her parti 598 koltuklu Federal Meclise girmeye hak kazanıyor. 

Almanya'da seçmenler doğrudan başbakanı seçmiyor. Hükümet mecliste kuruluyor. Son 56 yıl içinde sadece tek bir defa tek parti iktidarının ortaya çıktığı Almanya'da, genelde koalisyon hükümetleri kuruluyor. Koalisyon anlaşması imzalandıktan sonra mecliste gizli bir seçim yapılarak milletvekillerinin arasından başbakan seçiliyor.