Almanya'da G20 dışişleri bakanları buluşması protesto edildi

Almanya'da G20 dışişleri bakanları buluşması protesto edildi

Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen G20 dışişleri bakanları buluşması "mevcut savaş politikalarının insandan mülteci yarattığı" mesajı ile düzenlenen eylemle protesto edildi.

Bonn'da düzenlenmekte olan G20 (20'ler Grubu) dışişleri bakanları buluşması çeşitli sol gruplar tarafından protesto edildi.

Protestolar dünyanın en büyük ekonomisi olan 19 ülke ve Avrupa Birliği'nin dış temsilcilerinin serbest ticaret, iklimin korunması, Suriye ve göç gibi konuları görüşmek üzere bir araya geldiği Dünya Konferans Merkezi'nin yakınlarında düzenlendi.

DW Türkçe'nin haberine göre, sloganı "G(egen)20!" (G20’ye karşı) olan protestolara destek veren gruplar arasında Bonn Gençlik Hareketi, ATTAC, DiEM25, Almanya İşsizler Forumu ve İntervensiyonist Solcular gibi çeşitli sol görüşlü gruplar yer aldı. Eyleme bunların yanı sıra Sol Parti (Die Linke) ve Almanya'nın en büyük sendikalarından ver.di de destek verdi.

'İNSANDAN MÜLTECİ YARATAN POLİTİKA'

Eylemin başlangıcında yapılan açıklamada "G20 ülkeleri buluşmada savaş ve militarizasyondan bahsedilmeyeceğini duyurdular. Biz bugün bu yalana inanmadığımızı göstermek için buradayız" dendi ve protestonun "savaş ve izolasyon politikasına karşı düzenlendiği" vurgulandı. Ülkelerin "mevcut savaş politikalarının insanlardan mülteci yarattığının" ifade edildiği eylemde G20 "G7 için bir yarışma etkinliği" olarak betimlendi.

Eylemde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD'de henüz göreve gelen Donald Trump yönetimine yönelik eleştiriler de kendine yer buldu.

Yapılan bir anonsta "Türkiye'de muhaliflere ve solculara karşı savaşın güçlenerek devam ettiği" ifade edilirken "Erdoğan rejimini finansal olarak desteklediği" belirtilen Avrupa Birliği eleştirildi. Protestolarda Türkiye'nin güneydoğu bölgesinde yaşanan çatışmalara atfen "Merkel finanse ediyor, Erdoğan bombalıyor" sloganları da atıldı.