Almanya seçimi: Merkel yeniden galip, aşırı sağ meclise girdi⁠⁠⁠⁠

Almanya seçimi: Merkel yeniden galip, aşırı sağ meclise girdi⁠⁠⁠⁠

Almanya'da bugün yapılan seçimin sonuçları netleşti. Merkel yeniden galip, ırkçı AfD ise meclise girdi.

Almanya'da seçim sonuçları netleşmeye başladı. Açıklanan seçim anketlerine göre, Angela Merkel'in genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) seçimden birinci parti olarak çıkarken, ırkçı Almanya İçin Alternatif (AfD) de meclise girmeyi başardı. Meclise giren diğer partiler beklendiği gibi Sosyal Demokrat Parti (SPD); Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller Partisi oldu.

Almanya Devlet Televizyonu ARD'de yer alan veriler.

MERKEL MEMNUN​

Merkel, sonuçların şekillenmesinin ardından seçmenlerine seslendiği konuşmasında, "Biz en büyük gücüz, hükümeti kurma görevi bize verildi ve bir karşı hükümet kurulamaz" derken, partisinin bu seçimde stratejik hedeflere ulaştığını belirtti. Merkel, ırkçı AFD'nin meclise girmesiyle ilgili ise kendilerine büyük görev düştüğünü belirtti.

Seçimlerde ağır oy kaybı yaşayan SPD Genel Başkanı Schulz ise seçim sonuçlarını, Almanya sosyal demokrasi tarihi açısından acı bir gün olarak nitelendirdi.

IRKÇI AfD İLE KESİNLİKLE ORTAKLIK YOK

Yeşiller Partisi'nden seçim sonuçlarıyla ilgili yapılan ilk açıklamada CDU ile koalisyona sıcak bakıldığı söylendi. Cem Özdemir konuyla ilgili, "Biz bu ülkeyi değiştirmek istiyoruz" dedi. Partinin ayrıca, ırkçı AfD ile kesinlikle bir ortaklaşmaya gitmeyeceği belirtildi.