Aladağ'daki tarikat yurdunda hayatını kaybeden 11 çocuğun davası başladı

Aladağ'daki tarikat yurdunda hayatını kaybeden 11 çocuğun davası başladı

Aladağ'daki tarikat yurdunda yaşamını yitiren 11 çocuğun davasının ilk duruşması bugün görüldü.

Aladağ davasında tutuklu bulunan 7 kişinin tutukluluk halinin devamına karar verilerek bir sonraki duruşma 17 Temmuz'a bırakıldı.

29 Kasım 2016’da Adana Aladağ’da Süleymancılar tarikatına ait bir yurtta çıkan yangın sonucu 11’i çocuk 12 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin davanın ilk duruşması bugün başlıyor. Kozan Adliyesindeki salon darlığı nedeniyle duruşmanın Kozan Ticaret Odasında yapılmasına karar verildi.

Adana’da bulunan Süleymancılara ait Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda çıkan yangında 10’u öğrenci 1’i yurt müdürünün kızı ve bir belletmen olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetmiş, 19 çocuk da yaralanmıştı.

Yurt müdürü Cuma Ali Genç ve yurdun bağlı bulunduğu derneğin yöneticileri İsmail Uğur, Mahir Kılıç, Mahmut Deniz, Mustafa Öztaş, Ramazan Dede, Ramazan Keleş’in de aralarında bulunduğu 7 kişi ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçlamasıyla bugün hakim karşısında.

YURT MÜDÜRÜ SUÇU ÇOCUKLARA ATTI

Yurt müdürü Cuma Ali Genç “Yangın iç tesisattan değil, ana panodan çıkmıştır. Yangın tatbikatı yapılmadı.Yangın merdiveni kapıları açıktı ve kolları üzerindeydi.Çocuklar oynarken düşürmüşlerdir” diyerek suçu çocuklara atmaya çalıştı.

ÇOCUKLAR: YANGIN MERDİVENİ KİLİTLİYDİ

 Mağdur çocukların dinlenilmesine geçildi. Çocuklar ifadelerinde yurt müdürünün “yangın merdiveninin açık olduğu” yönündeki ifadesini yalanladı.

”3. kattaydım, pencereye koştum, önce arkadaşlarım sonra ben aşağı atladık.

"Kapılar plastikti, yangın kapılarının kilitli olduğunu bilirdik. Anahtarlar kapının üstünde değildi, yinede denedim, açılmadı.”

"Bağırdık, kimse duymadı. Arkadaşım aşağı atladı. Kapılar kilitliydi. Ben de camdan atladım, yaralandım."

“Patlama sesi duyduk elektrikler kesildi.Yangın merdiveni kitliydi.Sonra arkadaşlarım aşağı atlamaya başladı.”
"Yangın merdivenleri geldiğimden beri (2 yıldır) kilitliydi. Hiçbir zaman açıldığını hatırlamıyorum."

SANIKLAR İTFAİYEYİ SUÇLADI

Sanıklardan yurdun sahibi derneğin yönetim kurulu üyesi Mahir Kılınç "Yurt 45 yıldan beri hizmet veren bir yer. Cumali Genç orada Yurt Müdürü olarak görev yapıyordu, yapılacak tadilatlar, alınacak kişileri o belirliyordu 17 yıl yurtlarda müdürlük yaptığını biliyorum, kendisine bu yüzden yetki verdik. Elektrik dağıtımını yapan firma yetkilileri Benim de iş yerime olayın olduğu gün gelip sayacını değiştirip inceleme yapacaklarını söylediler. Bu sayaçları aldıktan sonra ilçede 3 yangın daha meydana geldi" dedi.

Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mustafa Öztaş ise, "Eğer sepetli bir itfaiye aracı olsa bu çocukların hepsi kurtarılırdı" diye suçlamada bulundu. 



AİLELER BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Duruşma öncesi Kozan Adliyesi önüne gelen aileler bir basın açıklaması yaptı. Yangında bir kızı yaralanan ve kızı Sümeyye Yetim'i kaybeden Ahmet Yetim "İki tane kızım biri yaraları birini kaybettim. Ben onların haklarını aramak için yola çıktım" dedi.

Yangında kızı Tuğba Aydoğdu'yu kaybeden anne Aydoğdu da "Ben Tuğba'nın, Esma'nınannesiyim.İki kızım vardı o kaçak yurtta. Ahirette Allah dünyada da hesabını ben soracağım. Benim canımı ciğerimi aldılar. Göz göre göre yaktılar" diye konuştu.

Aileler mahkeme önüne çocuklarının isimlerinin yazıldığı dövizlerle geldi.

SÜLEYMANCILAR AİLELERE SALDIRMAYA ÇALIŞTI

Öte yandan adliye çıkışında Süleymancılar adlı tarikat üyeleri, aileleri tehdit ederek saldırı girişiminde bulundu.