AKP’nin ucuz et politikası: Hayvanlar dışkıya bulanmış şekilde taşınıyor

AKP’nin ucuz et politikası: Hayvanlar dışkıya bulanmış şekilde taşınıyor

Et ve hayvan ihtiyacını karşılamak için Brezilya’dan canlı olarak binlerce hayvan sağlıksız koşullarda Türkiye’ye getiriliyor. Hayvanların taşındığı NADA isimli gemide çekilen görüntüler hayvanlara yaşatılan işkencenin de boyutunu ortaya koyuyor.

Tuğba Özer

AKP’nin mera alanlarını imara açması sonucu Türkiye’de hayvancılığın artık yapılamaz hale gelmesiyle yurt dışından et ithali de artmış durumda. Brezilya’dan yola çıkan NADA isimli gemiden yansıyan görüntüler, ucuz et politikası kapsamında ithal edilen hayvanların ülkeye nasıl sağlıksız şekilde getirildiğini ortaya çıkardı.

 21 Şubat’ta Mersin Limanı’na ulaşacağı belirtilen hayvanların Türkiye’deki alıcısı ise Göktaşlar Et isimli firma.

BREZİLYA’DA BÜYÜK PROTESTOLAR

Brezilya’dan Türkiye’ye hayvan ticaretini yapan Minerva Foods isimli firma tarafından kamyonlara bindirilen ve  500 kilometreden fazla seyahat ettirilen hayvanlar 1 Ocak’ta Brezilya’nın Santos Limanı’nda demirleyen Nada isimli Panama bandıralı gemiye bindirilmeye başlandı. Hayvan hakları aktivistlerinin çabasıyla şirkete dava açılarak, gemiye teknik bir ekip sokuldu. Söz konusu ekip tarafından hazırlanan ve hayvanların  bulunduğu kötü koşulları ortaya koyan bir  rapor hazırlandı. Raporun mahkemeye sunulması sonucunda ise Türkiye ile Brezilya arasıdaki canlı hayvan ticareti durdurulurken, geminin derhal boşatılmasına karar verildi.

Ancak bu kararın daha sonra değiştirilmesiyle geminin limandan ayrılarak tekrardan Türkiye’ye doğru yola çıkmasına izin verildi.

Söz konusu olay Brezilya’da büyük protestolara neden olurken, Sao Paula kentinde 5 gün boyunca demirleyen gemiden yayılan dışkı  kokularının çevredekileri rahatsız ettiği aktarılıyor.

Brezilya ile Türkiye arasındaki canlı hayvan ticaretine dair bir yazı yayınlayan gazeteci ve hayvan hakları aktivisti Zülal Kalkandelen olayın Türkiye kamuoyunda da duyulmasını sağladı. 

‘SİYASET VE TİCARET EL ELE VEREREK HUKUKU ALT ETTİ’

İleri Haber’e konuşan Kalkandelen; olayı Brezilya’da canlı hayvan ticaretine ilişkin getirilen yasak kararı haberiyle duyduğunu ve sürecin aynı gün içerisinde tersine döndürüldüğünü anlattı:

“Araya siyasetçiler, hayvancılık lobisi ve bizim konsolosluğumuz girerek Brezilya Cumhurbaşkanı ile görüşmüşler. Yargıçlara baskı yapılarak siyasetle ticaret el ele vererek hukuku alt etmiş. Oradaki kararı değiştiren geminin yola çıkabilleceğini söyleyen bir karar çıkartmışlar.”

‘BAKTERİ DOLU BİR ATMOSFER’

Ortada iki rapor olduğunu aktaran Kalkandelen şöyle devam etti:

“Birincisi Sao Paulo Valiliğine bağlı olan bir kurum tarafından oluşturulan, içinde veteriner ve biyologların olduğu bir ekip tarafından hazırlanmış. Onların içeri soktuğu ekip olayı belgelemiş. NADA gemisinin içerisinde çekilen görüntülerle bir rapor oluşturmuşlar ve bu raporla mahkeme durdurma kararı almış. Hayvanların bulunduğu koşullar hiçbir şekilde yolculuğa el vermiyor. Geminin içerisindeki ufak alanlara çok fazla hayvanı üst üste koydukları için hayvanların ayakta duracak yerleri yok. Hem koku hem korkunç bakteri dolu bir atmosfer. 

‘ORADAN SAĞLIKLI BİR HAYVAN ÇIKAMAZ’

Gemi 1 Ocak’ta yola çıkacakmış ama hayvan hakları örgütlerinin girişimi nedeniyle 5 gün limanda beklemiş. Koku bütün kente yayılmış ve çok büyük tepki oluşmuş orada. Hayvanlar dışkılarının bulundukları yere yapıyorlar ve bu temizlenemiyor. Normalde okyanusa bırakıyorlar. Kıyıda kaldığı için gemi, hayvanlar 5 gün boyunca kendi dışkılarının içerisinde yatıp kalkmış. Oradan sağlıklı bir hayvan çıkamaz.

‘ÖLEN HAYVANLARI ÖĞÜTÜYORLAR’

Yolda ölen hayvanlar olmuş ve yapılan düzenekle bu hayvanları öğütüp kalan parçaları okyanusa bırakmışlar. Her açıdan korkunç bir ticaret. Brezilya’dan gelen bilgiye göre, son iki günde daha fazla dışkılamasınlar diye hayvanlara yiyecek ve su verilmemiş.”

Konuya el attıkça işin çirkin boyutlarının ortaya çıktığını belirten Kalkandelen, “Deniz ticaretini izleyen Marinetraffic.com sitesinde bu ticaretin Türkiye ayağını Uni Fresh ve Atlas Shipping’in yaptığı yazıyor. Atlas Shipping ile görüştüm ‘bizim ilgimiz yok’ diyorlar.  Sonuçta alıcı firmanın Göktaşlar Et olduğu ortaya çıkıyor” dedi.

Görüntülerde hayvanların ağzından köpüklerin çıktığını hatırlatan Kalkandelen “1 Ocak’ta yola çıkması gereken hayvanlara yapılan işkenceler Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelere aykırı. Hayvanların nasıl taşınacağına ilişkin AB Konseyi tarafından imzalanan anlaşmalar var. Bu durum uluslarası sözleşmelere de aykırı, insan sağlığına da aykırı” diye konuştu.

HÜRRİYET’İN HABERİNE TEPKİ

Hürriyet’te bugün konuya ilişkin yayınlanan habere de tepki gösteren Kalkandelen haberin sipariş olarak yapıldığını ifade etti.

Kalkandelen, “Haberde firmanın verdiği rapor yer alıyor ancak ilk rapora yani teknik rapordan hiç söz edilmemiş. Ortada iki rapor var; biri teknik rapor diğeri ise Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanmış. Tarım Bakanı ise rüşvetten sorgulanan ve hayvancılık yapan Brezilya’nın en zengin ikinci iş adamı” dedi ve ekledi:

“Haberde yer alan ve hayvanların pırıl pırıl göründüğü fotoğrafı Brezilya’daki aktivistlere gönderdim ve onlar bu ‘NADA gemisinden değil' dediler.”

‘UCUZ ETİ KİM YİYECEK?’

21 Şubat’ta geminin Mersin’e getirilmesinin beklendiğini söyleyen Kalkandelen, “Muhtemelen gemiyi temizleyip getirecekler. Ama hayvanlara yaşatılan zulüm ve hayvanların taşıdığı mikrop… O hayvanlar artık sağlıklı değil ki. Bu hayvanlara bu çağda bu kadar zulmetmeye ne hakları var. Bu hayvanlar günlerce ayakta getiriliyor. Dışkı ve idrar kokusu içerisinde. Ağızlarından mikrop geliyor. Bu ortamda hayvanları sırf ucuz et yemek için getiriyorlar. Ucuz eti de kim yiyecek? Sonra askerler zehirleniyor. Bu etleri oralara veriyorlar topluca. Her açıdan çok büyük bir skandal. Brezilya ile, hayvan ticareti için başka anlaşmalar da yapılmış durumda. 

DAHA FAZLA