AKP'nin son referandum anketi: Hayır üç büyük şehirde önde

AKP'nin son referandum anketi: Hayır üç büyük şehirde önde

Hürriyet yazarı Murat Yetkin, AKP Genel Merkezine gelen yeni anket sonuçlarını paylaştı. Sonuçlara göre, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde Hayır oyları önde.

Hürriyet yazarı Murat Yetkin’in bugün Hürriyet’te yayınlanan “Siyasi kulislere göre; AK Parti Genel Merkezine gelen anket sonuçları” başlıklı yazısına göre,

AKP’ye gelen anketlerde İstanbul’un yanı sıra, Ankara, İzmir gibi yüksek nüfuslu şehirlerde “Evet” oylarının “Hayır” oylarını geride bırakmakta zorlandığı görülüyor,

Öte yandan Yetkin yazısında, Erdoğan’ın dün ani bir kararla Sarıyer’deki Hayır çadırını ziyaret etmesini de büyükşehirlerde hayırın önde olması nedeniyle AKP’nin söylemini ‘olumlu yönde’ değiştirme çabası içinde olmasına bağladı.

Yetkinin yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Siyasi kulise yansıdığı kadarıyla “Evet” oyları İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’de önde görünüyor. Seçim olsa tulum çıkaracak kadar… Ama bu seçim değil. AK Partinin yüksek oy oranlarına sahip olduğu o bölgelerde nüfus o kadar yüksek değil.

Nüfus batıda ve büyük şehirlerde…

Mesela ülkenin 80 milyonluk nüfusunun neredeyse beşte biri İstanbul ve civarında yaşıyor.

Resmen açıklanmasa da AK Parti’ye gelen anketlerde İstanbul’un yanı sıra, Ankara, İzmir gibi yüksek nüfuslu şehirlerde “Evet” oylarının “Hayır” oylarını geride bırakmakta zorlandığı görülüyor, kuliste konuşulana göre.

Bu durum AK Parti’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın geride kalan günlerde kampanya yoğunluğunu büyük şehirlere vermesine ve büyük şehirlerde izlediği kampanya çizgisini yumuşatmasına neden olabilir.

Yüksek sesle verilen mesajlar belki Anadolu’nun nispeten küçük şehirlerinde yankı buluyor ama büyük şehirler çatışma söyleminden kaçınıyor artık.

Erdoğan mesela dün ani bir kararla Sarıyer’deki Cumhurbaşkanlığı konutundan Samsun’a gitmek üzere Atatürk Havalimanına yola çıkmışken, Hacıosman metro istasyonunda aracını durdurdu.

Beraberindekilerle önce bir “Evet” çadırına uğradıktan sonra, “Hayır” çadırına yöneldi.

Sonra Samsun’da –doğrusu etkileyici bir- kitleye hitap ederken çadırda geçirdiği on-on beş dakika süreye dair bazı bölümler anlattı.

Anlaşılan oradaki CHP’lilere hitaben “Lideriniz yalancı” deyince benzeri bir tepki almıştı ama oraya fazla girmedi.”