AKP’nin istihdam yalanı: Çırak, stajyer ve kursiyer sayısında patlama yaşanıyor

AKP’nin istihdam yalanı: Çırak, stajyer ve kursiyer sayısında patlama yaşanıyor

DİSK’İn raporu, AKP’den gelen, ‘özel sektörde 1 milyonun üzerinde istihdam yaratıldığına’ ilişkin açıklamaları yalanladı. Rapora göre, Çırak, stajyer ve kursiyer sayısı yüzde 312 yani, 1 milyon 250 bin arttı.           

DİSK-AR’ın Eylül 2017 İşsizlik ve İstihdam Raporu yayınlandı. Rapora göre, zorunlu sigortalı işçi sayısı azalırken, çırak, stajyer ve kursiyer sayısında patlama yaşanıyor.

Çırak, stajyer ve kursiyer sayısı yüzde 312 yani 1 milyon 250 bin kişi arttı. İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı bir yılda 566 bin artarken, gerçek işsiz sayısı 6 milyona yakın.

AKP hükümeti son dönemde özel sektörde istihdam edilen kişi sayısının 1 milyonu aştığını iddia ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Haziran ayında yaptığı açıklamada, “Yılbaşından bu yana istihdam seferberliğinde, bunu burada ilk kez söylüyorum, özel sektör 1 milyon istihdamı aştı. Toplamda da 1.3 milyon istihdamı aştık” ifadelerini kullanırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu “İşverenlerimiz, Allah razı olsun zor zamanlarda geçmiş olsak da Sayın Cumhurbaşkanımızın, çalışma bakanlığımızla birlikte başlattığı tüm işverenlere yapmış olduğu çağrıdan sonra işverenlerimiz 1 milyonun üzerinde istihdam yaratmış durumdalar” açıklamasında bulunmuştu.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) tarafından yayınlanan raporda bu açıklamalara ilişkin olarak, “Çalışma hayatıyla ilgili veriler açıklandıkça “milli istihdam seferberliği” adı altında ve Şubat 2017’den itibaren uygulamaya konan tedbirlerin işe yaramadığı ve istihdamda sağlandığı söylenen 1 milyonluk artışın yapay, eğreti ve hayali olduğu ortaya çıkmaya başladı” denilerek, özet olarak şu bilgiler paylaşıldı:

“Dar tanımlı işsizlik yüzde 10’un üzerinde seyrederken, yaratıldığı söylenen istihdam yapay, hayali ve eğreti niteliktedir.

“TÜİK’e göre istihdamda son bir yılda 1 milyon 52 bin kişilik bir artış yaşandı. Ancak bu artışın büyük bölümü stajyer, çırak ve kursiyerlerden oluşmaktadır. TÜİK istatistikleri istihdam yaşanan artışın gerçek nedenlerini ortaya koymamaktadır.

“SGK verilerine bakıldığında gerçek tüm çıplaklığı ile ortaya çıkmaktadır.

SGK verilerine göre çırak, stajyer ve kursiyer sayısında son bir yılda 1 milyon 250 bin civarında artış yaşandı.

“2017 Ocak-Haziran döneminde İŞKUR tarafından işe yerleştirilenlerin sayısı 546 bin oldu. Bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre 113 bin kişi artış gösterdi.

“TÜİK tarafından açıklanan dar tanımlı (standart) işsizlik oranı bir önceki yılın haziran ayına göre oransal olarak aynı kalarak yüzde 10,2 olarak gerçekleşti.

“Dar tanımlı işsiz sayısı bir önceki yılın haziran ayına göre 124 bin kişi artarak 3 milyon 251 bine yükseldi.

“Geniş tanımlı işsiz sayısı 5,9 milyon, geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 17,3 olarak gerçekleşti.

“Genç kadın işsizlik oranı bir önceki yılın haziran ayına göre 3,9 puan artarak yüzde 26,8’e yükseldi.

“Tarım dışı genç kadın işsizliğindeki artış sürüyor. Tarım dışı genç kadın işsizliği 5,2 puan artarak 33,9’a yükseldi

“Haziran 2017 döneminde genç (15-24 yaş arası) işsizliği bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,2 puan artarak yüzde 20,6’ya yükseldi.

“Tarım dışı genç işsizliği bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,5 puan artış göstererek yüzde 24,5’e yükseldi.”