AKP'nin Gülen cemaatiyle dostluğunun 'hatırası' hala tedavülde

AKP'nin Gülen cemaatiyle dostluğunun 'hatırası' hala tedavülde

AKP'nin Fethullah Gülen cemaati tarafından düzenlenen Türkçe Olimpiyatları için bastırdığı 1 milyon adet 'hatıra parası'nın hala tedavülde olduğu ortaya çıktı.

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde Başbakan Binali Yıldırım'a "15 Temmuz Şehitleri ve Gazileri" anısına bastırılan hatıra paralarını sordu. 

CEMAAT İÇİN BASTIRILAN HATIRA PARALARI HALA TEDAVÜLDE

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından CHP'li Tüm'ün verdiği soru önergesine yönelik hazırlanan cevap yazısı, Fethullah Gülen cemaati tarafından düzenlenen Türkçe Olimpiyatları için  2012 yılında bastırılan 1 milyon adet hatıra parasının hala tedavülde olduğunu ortaya çıkardı. 

CHP'li Tüm'e gönderilen cevap yazısında, "2017 yılı Ekim ayı sonu itibariyle tedavülde toplam 1.468.707.512 adet 1 Türk Lirası bulunmaktadır. Bu miktara 70.000.000 adet 15 Temmuz tedavül hatıra parası, 1.000.000 adet Sayıştay hatıra parası ve 1.000.000 adet Türkçe Olimpiyatları hatıra parası da dahildir" ifadeleri kullanıldı. 

'PARALARIN GEÇERLİLİĞİ NEDEN İPTAL EDİLMİYOR?'

Cumhuriyet'in haberine göre, konuya ilişkin açıklama yapan CHP'li Mehmet Tüm, cemaat için bastırılan paraların hala tedavülde olmasının nedenini sorarak şunları söyledi:

1264 sayılı Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Kanunu'nda, hatıra para basımı için 'muhtelif alanlarda ün yapmış Türk büyüklerini anmak amacı ile ve Hükümetçe lüzum ve faydası takdir edilecek diğer sebep ve vesileler dolayısıyla madeni hatıra para da çıkartılabilir' ifadesi geçiyor. Buradan soruyorum: Türkçe Olimpiyatları paralarının tedavülde olmasının gerekçesi nedir? Bu paralar ‘muhtelif alanda ün yapmış' hangi Türk büyüğünü anmak içindir? Bu paraların geçerliliği neden iptal edilmemektedir?