AKP'nin Cinsel istismar düzenlemesi komisyona çekildi

AKP'nin Cinsel istismar düzenlemesi komisyona çekildi

AKP'nin tepki çeken cinsel istismar düzenlemesi komisyona geri çekildi. Toplumsal muhalefet ile CHP ve MHP teklifin geri çekilmesini isterken, AKP ufak değişikliklerle düzenlemeyi Meclisten geçirmeyi hedefliyor.

AKP'nin geçtiğimiz hafta Meclise sunduğu çocuk evliliklerini meşrulaştıran ve çocuklara yönelik cinsel istismarı aklayan kanun düzenlemesi bugün TBMM'de görüşülecekti. Sabah saatlerinde  Binali Yıldırım'ın açıklaması ile tasarı iptal edilmedi ancak komisyona geri çekildi. AKP'nin ufak değişiklikler yaparak tasarıyı tekrar Meclis gündemine bir son dakika gelişmesi olarak sokması bekleniyor.

CHP VE MHP'DEN AKP'YE 'TEKLİFİ GERİ ÇEKİN' YANITI

Başbakan Binali Yıldırım'ın gelen tepkiler üzerine Meclisteki muhalefet partileriyle görüşülmesi talimatının ardından AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş dün akşam saatlerinde CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ı telefonla aradı. CHPli Gök, “Sizin yanlışınıza ortak olmayız. Önergenizi geri çekin” yanıtını verdi. MHP’li Akçay da Elitaş’a, “Bu haliyle önerge kabul edilemez. Bu maddeyi geri çekin” dedi.

[ih2]

"DÜZENLEME TÖREDEN KAYNAKLANAN GEREKÇELERLE GÜNDEME GETİRİLDİ"

Dün gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Yanlış anlaşılmayı ortadan kaldıralım; bu düzenleme bir ihtiyaca binaen, Türkiye’de fiilen var olan bir uygulamadan, töreden kaynaklanan gerekçelerle gündeme getirilmiştir. Asla tecavüz suçlarını kapsamamaktadır. CHP ve MHP’nin başka bir teklifleri varsa değerlendirmeye hazırız. Yarın (bugün) Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek" demişti. 

"AKP 14 YAŞ SINIRI KOYACAK"

Bakanlar Kurulu'nda hükümet yetkililerinin düzenlemeye ilişkin değişiklikleri tartıştığını aktaran Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, hükümetin 'yanlış anlaşılmaları' gidermek için düzenlemeye '14 yaş sınırı' getireceğini belirtti. Selvi'nin aktardığı bilgi şu şekilde:

[ih3]

"Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında yapılan toplantılarda düzenlemeye yönelik beş nokta ön plana çıktı: 

1- Fail ve mağdur tanımlan netleştirilsin.

2- İleride işlenecek bir cinsel istismar suçuna af getirecek sızıntlya imkan verilmesin.

3- Yaş sınırı getirilsin. Taban yaşı en az 14 olsun. 

4- 16.11.2016 tarihi itibariyle resmi evli olanlar ile 16 Kasım tarihi itibariyle işlenmiş suçlar esas alınsın. Ileride evleneceklerle ilgili olarak rızaya dayalı bir beraberlik mi yoksa cinsel istismar suçu mu oldu'ğu kararı ise mahkemelere bırakılsın. 

5- Yaş farkı getirilsin. Ikisi arasında 10 yaş sınırı olsun. 

Yapılan düzenlemenin köşe taşları bunlar. Kamuoyunun tatmin olup olmayaca'ğı ise belli değil. Çünkü söz konusu erken evlilik olunca gönüllü birliktelikle cinsel istismar tartışmaları birbirine karıştı."