AKP’li YSK Temsilcisi: Kanunlar bazen hukuka uygun olmayabilir

AKP’li YSK Temsilcisi: Kanunlar bazen hukuka uygun olmayabilir

AKP’nin YSK’daki temsilcisi Recep Özel, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK); referanduma ilişkin yapılan itirazlara dair ret kararı hakkında “Kanunlar bazen hukuka uymayabilir" dedi.

AKP'nin Yüksek Seçim Kurulu’ndaki (YSK) temsilcisi Recep Özel, YSK'nın, referanduma ilişkin itirazlara dair ret kararını “Kanunlar bazen hukuka uymayabilir" şeklinde değerlendirdi.

RS FM’de Yavuz Oğhan’ın hazırladığı Bidenunudinle’de konuşan Recep Özel şu ifadeleri kullandı:

'KANUN MADDELERİ ADİL OLMAYABİLİR'

“YSK’nın iptal kararıyla ilgili bir tereddüdümüz yoktu. Çünkü referandumun iptalini gerektirecek hiçbir bulgu ve husus yoktu. Önemli olan seçmenin iradesi. Kanun devleti mi olacağız, hukuk devleti mi? Kanunlar bazen hukuka uymayabilir, kanun maddeleri adil olmayabilir. Burada YSK hukukun gereğini yerine getirmiştir. Merak etmeyin önümüzdeki süreçte zaten seçim kanunları tamamen değişecek. Değişmesi lazım.”

'ASIL OLAN SEÇMENİN İRADESİNİ KORUMAKTIR'

“Seçilen kişiler içinde yeterince eğitim verilmemiş arkadaşlar olabilir. Geçen seçimde oy torbaları sandık kurulu başkan ve üyelerine 48 saat önce iletilmişken, bu seçimde bazı güvenlik sebepleriyle seçim sabahı gönderildi. O yüzden sandık görevlileri, oy pusulalarının hepsini mühürleyememiş olabilir. Mühür şekli bir unsur. Gerçek bir seçmene fligranlı, sahtesi yapılması mümkün olmayan bir oy pusulası verilmişse asıl olan seçmenin iradesini korumaktır."

“Halkın oyuna sahip çıkmak sandık kurulunun ve YSK’nın görevi. Seçmenin kabahatinin olmadığı, fligranlı, sahtesi yapılması mümkün olmayan bir oy pusulası verildiği bir durumda, esas unsur olan oy verme hakkı ve yönetime katılma istek ve arzusunu yok saymak seçmen iradesine saygısızlık olur”

'O KARAR İPTAL EDİLİR'

Türkiye'de mühürsüz oy pusulalarının kabul edilip, yurt dışı oylarının iptal edilmesi kararını da değerlendiren Özel, "O karar şu anda İl Seçim Kurulu’na gitti, orada o karar kaldırılır. Sadece 4 oy torbasında sorun oldu. YSK kararı doğrultusunda iptal edilir" dedi.

İtirazların seçmen iradesine ters olduğunu dile getiren Özel, "Asıl olan seçmenin iradesinin sandığa doğru olarak yansıması mı, değil mi? YSK, seçmen iradesinin doğru bir şekilde yansıtılması için her türlü kararı almaya yetkilidir. Bunda hiçbir tereddüt yok" şeklinde konuştu.