AKP’li kayyumun maaşı açıklanmıyor

AKP’li kayyumun maaşı açıklanmıyor

Şirketlere kayyım olarak atanan AKP’li Birlik’in maaşını BİMER’e soran CHP’li Kalkan’a yanıt verilmezken, maaşı TMSF’nin ödediği görmezden gelindi.

AKP Gaziantep İl Başkan Yardımcısı Mahmut Birlik 15 Temmuz’un ardından TMSF’ye devredilen Gülen cemaatine ait olduğu belirtilen şirketlere kayyum olarak atanmıştı. CHP, Başbakanlık’a, “Söz konusu kişiye kayyım olarak atandığı firmalardan dolayı aylık ne kadar para ödenmektedir?” diye sordu. Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) “Kurum bilgi edinme hakkı kapsamı dışında bulunduğundan başvurunuz değerlendirilememiştir” yanıtı verdi.

AKP BİLGİ EDİNME HAKKI DIŞINDA

AKP’yi Bilgi Edinme Kanunu kapsamı dışında değerlendiren BİMER’in, AKP’li kayyıma maaş ödeyen kurumun TMSF olduğu gerçeğini görmezden gelmesi dikkat çekti. AKP Gaziantep İl Başkan Yardımcısı Mahmut Birlik toplam 7 şirketin yönetimine kayyum olarak atanmıştı.

AKP’li Şahinbey Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Uğur Kalkan Birlik ile ilgili Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) başvurdu.

Kalkan’ın soruları özetle şöyle:

* Söz konusu kişinin 7 şirkete birden kayyım olarak atandığı doğru mudur?

* Söz konusu kişiye kayyım olarak atandığı firmalardan dolayı aylık ne kadar para ödenmektedir?

BİMER’in 23 Mart 2018’de CHP’li Kalkan’ın sorusuna verdiği yanıt ise şöyle oldu:

 “4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliğin 2’nci maddesi, ‘merkezi idare kapsamındaki kamu idareleri ile bunların bağlı, ilgili veya ilişkili kuruluşlarının, köyler hariç olmak üzere mahalli idareler ve bunların bağlı ve ilgili kuruluşları ile birlik veya şirketlerinin, T.C. Merkez Bankası, İMKB ve üniversiteler de dahil olmak üzere kamu tüzel kişiliğini haiz olarak enstitü, teşebbüs, teşekkül, fon ve sair adlarla kurulmuş olan bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinde uygulanır.’ hükmünü içermektedir. Bu doğrultuda bilgi edinme başvurusunda bulunmuş olduğunuz kurum, bilgi edinme hakkı kapsamı dışında bulunduğundan başvurunuz değerlendirilememiştir.”

‘MAAŞI AKP DEĞİL, TMSF ÖDÜYOR’

Cumhuriyet’ten Aykut Küçükkaya’nın haberine göre Kalkan, BİMER’in yanıtı eleştirerek, “Kurum olarak AKP’yi görmesi yanlış. Çünkü kayyım olarak atanan AKP İl Başkan Yardımcısı’nın maaşını AKP değil, TMSF ödüyor. Sorularıma bu doğrultuda yanıt verilmesi gerekirdi” dedi.