AKP’li Karaaslan’ın ‘kimse mağdur olmayacak’ dediği Sur’da 5 gündür elektrik su yok, çocuklar okula gidemiyor!

AKP’li Karaaslan’ın ‘kimse mağdur olmayacak’ dediği Sur’da 5 gündür elektrik su yok, çocuklar okula gidemiyor!

AKP’li Karaaslan’ın ‘kimse mağdur olmayacak’, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun 'Toledo gibi yapacağız' dediği Sur’da bulunan Alipaşa ve Lalebey mahallelerine 5 gündür elektrik ve su verilmiyor. İki mahalle sakinleri su ve gıda ihtiyaçlarını karşılamak için başka mahallelere gitmek zorunda kalırken, en büyük mağduriyeti yaşayan çocuklar ise okula gidemiyor.

Twitter: @Meryem_Yildrim Mail: [email protected]

Diyarbakır’ın tarihi ilçesi Sur’da bulunan ve ‘kentsel dönüşüm’ adı altında ranta kurban edilmek istenen Alipaşa ve Lalebey mahallelerine, halkı yıkıma karşı durduğu için 5 gündür su ve elektrik verilmiyor.

5 gün önce sabah erken saatlerde yıkım ekipleriyle baskın yapılan Alipaşa ve Lalebey mahallesi halkı, bölgeyi terk etmeyince elektrik ve su kesilmiş, 450 hanenin bulunduğu iki mahalle direnişini sürdürürken, boşaltılan bazı evler yıkılmıştı.

MAHALLELERİNİ KORUYAN YURTTAŞLARA İŞKENCE

İleri Haber’e konuşan ismini açıklayamacağımız bir Alipaşa mahallesi sakini, elektrik ve susuz kaldıklarını bildirdi. Gıda ve su ihtiyaçlarını camilere ve diğer mahallelerdeki evlere giderek temin etmek zorunda kaldıklarını anlatan yurttaş, yıkımın olmadığı mahallelerden yardım aldıklarını aktardı.

EN BÜYÜK MAĞDURİYET ÇOCUKLARIN

Söz konusu mahallelerden karşıladıkları ihtiyaçlarının yetersiz kaldığını dile getiren yurttaş, Alipaşa mahallesindeki her hanede 5-6 tane çocuk olduğunu belirterek, çocukların mağdur olduğunu ifade etti.

Yurttaş, elektrik ve su olmadığı için çocukların eğitimlerine devam edemediklerini paylaştı.

KARARLI DURUŞ: SUSUZ DA KALSAK TERK ETMEYECEĞİZ!

Susuz kaldıklarını, ellerini yüzlerini yıkayamadıklarını ifade eden bölge sakinleri mahallelerini terk etmemekte kararlı.

Köylerin boşaltılması sonucu başlayan zorunlu göçle Sur’a sığınan yurttaşların sesine AKP hükümeti kulaklarını tıkarken, bölge halkının kararlı direnişi devam ediyor.

AKP’Lİ KARAASLAN ‘YURTTAŞ MAĞDUR OLMAYACAK’ DEMİŞTİ!

Sur’da ki Alipaşa, Lalebey ve Cevatpaşa mahallelerinin ‘acele kamulaştırılması’ kararı, dönemin HDP Grup Başkanvekilleri Çağlar Demirel ve İdris Baluken tarafından TBMM’ye taşınmış, rant amaçlı yıkım hakkında Meclis Araştırması istenmişti. 30 Mart 2016'da Genel Kurul'da gündeme getirilen Meclis Araştırma Önergesi AKP'nin oylarıyla reddedilmişti.

Verilen Meclis Araştırma Önergesi’ne ilişkin konuşan AKP Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, ‘acele kamulaştırma kararıyla birlikte, devletin bir yıkım yapacağı ve bu yıkımdan halkın büyük bir mağduriyet yaşayacağı yönünde bir algı oluşturulmaya çalışıldığını’ öne sürmüş, HDP’li vekillerin eleştirilerinin asılsız olduğunu savunmuştu.

‘İNSANIMIZIN HAK VE HUKUKUNDAN TAVİZ VERMEYECEĞİZ’ DEMİŞTİ!

“Hangi argümanla birlikte devletin burayı yıkacağının ve halkı mağdur edeceğinin daha detaylı olarak bizlerle paylaşılmasını rica ediyorum çünkü anlamakta gerçekten güçlük çekiyorum…” ifadelerini kullanan AKP’li Karaaslan, “Biz tarihi dokuyu koruyacağız ama aynı zamanda insanımızın hak ve hukukunu koruyacağız; bu ikisinden de asla bu projelerde taviz vermeyeceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın" şeklinde konuşmuştu.

‘DİYARBAKIR İÇİN İHYA PROJESİ, DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK’

Karaaslan, çocukların mağdur edildiği söz konusu bölgelerdeki proje için “Sağlıklı ve güvenli yaşam alanlarında çocuk yetiştirmek herkesin hakkı, en çok da Diyarbakır’da bu işin cefasını en çok çeken vatandaşlarımızın hakkı. O yüzden inşallah önümüzdeki dönemde yapılacak bu projelerle birlikte mutlaka bu alanlar daha yaşanabilir mekânlar olarak ama hafızayı silmeden, ama izleri silmeden ki, hiçbirimizin öyle bir niyeti yok, çünkü bu bildiğimiz anlamda bir kentsel dönüşüm projesi değildir, bu bir toplu konut projesi asla değildir. Bu Diyarbakır için bir kentsel ihya projesidir ve inşallah, sadece Türkiye’de değil, dünyada da bu konuda örnek olacak bir projeyi imza atacağız. Eğer burada diyalog ortamının daha da geliştirilmesi gibi bir öneri varsa, bu öneriyi kesinlikle kabul ederiz ve bu konuda söz söyleyecek sivil toplum örgütlerinin, odaların, aynı zamanda, sadece mimarlar mühendisler değil, sanat tarihçilerinin, şairlerin, yazarların, o şehrin bütün söz sahiplerinin bir araya gelip konuşmasından yana hiçbirimizin bir çekincesi yok” demişti.

Fakat geçtiğimiz günlerde fikirlerine başvurduğumuz TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Şerefhan Aydın, söz konusu iki mahalledeki (Alipaşa ve Lalebey) yıkıma neden olan kentsel dönüşüm projesinin 2009-2012 yılları arasında başladığını fakat tamamlanamadığını anlatmış, “Halkın ‘mahallemi terk etmeyeceğim’ diyerek bugüne kadar durdurduğu projenin devamı bu. Sur’un diğer 5 mahallesindeki yıkım sonrası bunların rant için gözleri daha da açıldı. Operasyon bir iki mahallede olurken, yıkımı 5 mahallede yaptılar. Oradaki rantın boyutunu görünce farklı mahallelere de girdiler” ifadeleriyle rantsal planı tane tane anlatıp, ‘acımasızlık’ diyerek tepki göstermişti.

5 gündür elektrik ve susuz kalan, çocukların okula gidemediği Alipaşa ve Lalebey mahallelerindeki yıkım ve göçe zorlama politikası, AKP’li Karaaslan’ın ‘yurttaşların mağdur olmayacağı’ şeklindeki iddiasını temelden çürütmüş görünüyor.

AHMET DAVUTOĞLU DA 'TOLEDO YAPACAĞIZ' DEMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl operasyonlarda harabeye çevrilen ilçelerle ilgili açıklama yapan dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, söz konusu ilçelerde kentsel dönüşümün yapılması gerektiğini savunmuş, “Özellikle Sur'da bir taş üzerine taş konsa haberim olacak dedim. Tescilli Diyarbakır evleri, camiler, kiliseler, hanlar Diyarbakır'ın mimari dokusuna hiçbir zarar vermeden restore edilecek. Diyarbakır Sur'u öyle inşa edeceğiz ki aynen Toledo (İspanya) gibi mimari dokusuyla herkesin görmek istediği bir yer haline gelecek” ifadelerini kullanmıştı.

MİMARLAR ODASI: ÇOK SIKINTI ÇEKİYORLAR

Mahalledeki son duruma ilişkin bugün görüşlerine başvurduğumuz Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Şerefhan Aydın, yıkım gerginliğinin ve direnişin sürdüğü Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde, Ramazan’da oruç tutma oranının çok yüksek olduğunu, fakat, bölgelere su ve elektrik verilmediği için yurttaşların büyük sıkıntı yaşadığını bildirdi.

BU NEYİN ‘ACELESİ?’

Sur, Bakanlar Kurulu'nun 25 Mart 2016 tarihli kararı ile ‘acele’ kamulaştırılmıştı. Kararla, ilçedeki 15 mahallede bulunan toplam 368 adadaki 6 bin 300 parselin acele kamulaştırılmasını karar verilmişti.

Bakanlar Kurulu'nun ilgili kararında "Diyarbakır ili Sur İlçesi'nde ilan edilen riskli alan sınırları içerisinde bulunan ve ekli listede bulundukları yer ile ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması, adı geçen bakanlığın 16.03.2016 tarihli ve 2988 sayılı yazısı üzerine 2942 sayılı kamulaştırma kanunun 27'nci maddesine göre Bakanlar Kurulu'nca 21.03.2016 tarihinde kararlaştırılmıştır” denilmişti.

SUR, UNESCO KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNDE

UNESCO Uluslararası Kültür Mirası Listesi'nde de yer alan tarihi Sur ilçesinde bulunan Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde Bakanlar Kurulu'nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talebi ile aldığı karar gerekçe gösterilerek geçen hafta yıkıma başlanmış, ancak halkın direnişi karşısında yıkım işlemi durdurulmuştu. Boşaltılan bazı binalar ise yıkım yapılmıştı.

DAHA FAZLA