AKP'li belediyenin girişimiyle Topkapı Sarayı talana açıldı

AKP'li belediyenin girişimiyle Topkapı Sarayı talana açıldı

AKP’li Fatih Belediyesi’nin, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na yaptığı başvuru ile 1. derece sit alanı olan Topkapı Sarayı’nın sit derecesi, 3. dereceye düşürüldü. Bu kararla birlikte Topkapı Sarayı imara açılmış oldu.

Daha önce zemininde kayma ve sıvılaşma tespit edilen ve UNESCO Dünya Kültür Miras Alanı içerisinde bulunan Topkapı Sarayı’nın talana açılması ile ilgili AKP’li Fatih Belediyesi’nin girişimleri devam ediyor.

Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre; 1995 yılında 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edilen ve yapılaşmaya yasak olan Topkapı Sarayı, Fatih Belediyesi tarafından İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na yapılan sit derecesi düşürme başvurusu ile 3. derece arkeolojik sit alanına dönüştürüldü. Bu kararla birlikte, sarayın içerisinde bulunan hasbahçenin imara açılmasının da önü açılmış oldu.

ARKEOLOG İTİRAZ ETMEMİŞ

15 Eylül’de bu konuyla ilgili toplanan İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, Topkapı Sarayı Müzesi yetkililerinin karşı çıkmasına rağmen Koruma Kurulu Başkanı Cem Eriş ve Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Oflaz’ın sit alanı derecesinin düşürülmesi yönünde görüş bildirmesi ve kurulun arkeolog üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez’in de karara itiraz etmemesiyle birlikte, alanın sit derecesinin düşürülmesine karar verdi.

İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun 15 Eylül 2017 tarih 5845 sayılı kararında konuyla ilgili şöyle denildi: “Fatih Belediye Başkanlığı Etüd Proje Müdürlüğü’nün 12.09.2017 tarihli yazısında mevcut sit derecelerini revize eden öneri paftanın Topkapı Sarayı Müzesi ve ilgili yapılarına ilişkin kısmının Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce belirlenecek ihtiyaç ve programlar kapsamında ayrıca değerlendirilmesi gerektiğine; Sur-u Sultani ve kıyı kenar çizgisi arasında kalan mevcut kentsel sit ve tarihi sitin devamına; Sur-u Sultani ile Devlet Demiryolları hattı arasında kalan ve ekli paftada işaretli, kadim Topkapı Sarayı’nın Sepetçiler Kasrı ile Ahırkapı Feneri arasındaki hasbahçesinin önemli kadim yapılarını (Sepetçiler Kasrı, Şevkiye Köşkü, İncili Köşk, Balıkhane Kasrı gibi) barındıran alanın 3. derece arkeolojik sit olarak değerlendirilmesi hususu kurulumuzca uygun mütalaa edilmekte olup, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’nden görüş sorulmasına karar verildi.’’

"KESİNLİKLE İNŞAAT YAPILMAYACAK"

Öte yandan konuyla ilgili bir açıklama yapan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, derecesi düşürülen sit alanında kesinlikle inşaat yapılmayacağını iddia etti. Demir, “Burası asla ve asla inşaata açılmayacak. Burada asla inşaat söz konusu değil. Koruma amaçlı imar palanlarına aykırı taş bile koyamazsınız. Hedefimiz ne peki? Bu alanda ecdad yadigarı tarihi eserlerimiz var. 1. derece SİT alanlarında eserleri ihya mümkün değil. Anca kazı yapıp sergi yaparsınız.”

DAHA FAZLA