AKP'li adayın esnaf ziyaretinde kan döküldü

AKP'li adayın esnaf ziyaretinde kan döküldü

AKP'li milletvekili adayının Suruç'ta yaptığı esnaf ziyaretinde çıkan kavgada yaralananlar ve hayatını kaybedenler oldu.

Urfa’nın Suruç ilçesindeki silahlı kavga AKP Urfa Milletvekili ve milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız'ın esnafa yaptığı bayram ziyareti sırasında yaşandı.

 İddiaya göre Yıldız yanında kalabalık bir grupla esnaf ziyaretinde bulunduğu sırada, bir esnaf “Bizim dükkana gelmeyin. Bizden size oy çıkmaz” diyerek tepki gösterdi. Bu tepki üzerine Yıldız’ın yanında bulunanların da araya girmesi ile tartışma başladı. 

GÜNCELLEME 23.13

Suruç'ta bulunan kaynaklardan edinilen bilgiye göre kavganın hastaneye taşındığı, güvenlik kameraları tahrip edilerek yaralıların linç edilmek istendiği öğrenildi. Türk Tabipler Birlği'nin (TTB) açıklamasına göre yaralıların çevredeki devlet hastanelerine sevki için 112 ambulanslarının hizmet vermesi de engellendi. Hastanede yaşanan olaylar güvenlik açığını ortaya koyarken, polisin AKP'lilerle birlikte hareket ettiği iddia edildi.

DHA: ÖLÜ SAYISI 4'E YÜKSELDİ

GÜNCELLEME 21.35

DHA: Çıkan olaylarda yaralanan 1 kişi daha kaldırıldığı hastanede doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamadı. Ölü sayısının 4'e yükseldiği olaylarda, yaralanan 8 kişinin tedavisi ise sürüyor.

GÜNCELLEME 21.25

Şanlıurfa Valiliği, Suruç'taki olaylarda 3 kişinin öldüğü, 9 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Olay yeri ve hastane çevresinde güvenlik önlemlerinin alındığı belirtilen Valilik açıklaması şöyle:

VALİLİK DOĞRULADI

"14.06.2018 günü saat 15.56 sıralarında ilimiz Ak Parti Milletvekili sayın İbrahim Halil Yıldız, yanındaki grup ile birlikte Suruç ilçe merkezinde gerçekleştirdiği esnaf ziyareti sonrasında iki grup arasında çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi neticesinde çıkan olayda, biri Sayın Milletvekilinin yakını olmak üzere 3 kişi hayatını kaybetmiş 9 kişi de yaralanmıştır. İkisinin durumu ağır olan yaralılardan beşi Sayın Vekilin yakınlarından oluşmaktadır. Yaralılar Suruç Devlet Hastanesi ve Şanlıurfa’daki çeşitli hastanelerde tedavi altına alınmış olup, olay yerinde geniş güvenlik önlemleri alınmıştır. Olayla ilgili adli ve idari soruşturmalar başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

HDP AÇIKLAMA YAPTI

Halkların Demokratik Partisi (HDP)  Merkez Yürütme Kurulu tarafından bir açıklama yapıldı. Yaşananlara ilişkin bilgi verilen açıklamada, 3'ü esnaf 5 kişinin öldüğü 8 kişinin ise yaralandığı bilgisine ulaşıldığı aktarıldı.

GÜNCELLEME 19.55

Saldırıyla ilgili İleri Haber'in ulaştığı yerel kaynaklar "AKP Milletvekili adayı İbrahim Yıldız ikinci kez Celal Şenyaşar'ı ziyaret etmek istemiş ikisinde de yurttaş izin vermemiş. Saldırının yaşandığı gün Yıldız ve adamları yine esnafın dükkanına girmek isteyince Şenyaşar "Bayram alışverişi var içerisi kalabalık, istemiyoruz" demiş ve vekil yakınları esnafı hedef göstermiş. Bize gelen bilgiye göre bir kişi olay yerinde hayatını kaybetmiş, 8 kişi yaralanmış, bıçaklanan esnaf ve babası da Yıldız'ın yakınları hastanede silahla katletmiş." iddiasında bulundu.

YILDIZ'IN KARDEŞİ VE ESNAF HAYATINI KAYBETTİ 

artı Gerçek'in aktardığına göre, Yıldız'ın yanında bulunanlar Celal Şenyaşar isimli esnafın dükkanındaki 'yeşil sarı kırmızı' renkli ürünleri göstererek, “Sen o zaman bu bez parçalarını ve paçavraları kaldır” deyince tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında Yıldız'ın yanındakiler Celal Şenyaşaril'i bıçakla yaraladı. Yıldız ve yanındakiler olay yerinden ayrılırken Şenyaşar ailesinden olduğu iddia edilen bir kişinin silahlı saldırısına uğradı. İddiaya göre İbrahim Halil Yıldız'ın kardeşi bu sırada hayatını kaybetti, her iki gruptan 8 kişi de yaralandı. Yaralılar hastanelere kaldırıldı. Daha sonra İbrahim Halil Yıldız'ın yakınları hastaneye giderek Şenyaşar ailesinden yaralı iki kişiyi öldürdü. 

MAHALLE MUHTARI: OLAY YERİNE GİDEMİYORUZ, BİLGİ ALAMIYORUZ

Saldırının ardından bölgede yoğun güvenlik önlemleri alındı, olay yerine çok sayıda asker ve polis sevk edildi. Bölgeye kimse yaklaştırılmadığı gelen bilgiler arasında. Artı Gerçek’e konuşan Suruç Dikili Mahalle Muhtarı M. Ali Cengizer olayı doğruladı. Ancak ölü ve yaralı sayısı konusunda net bir bilgisinin olmadığını söyledi. Saldırının  kendi mahallesinde meydana geldiğini ifade eden Cengizer, “Olay yerinde çok sayıda güvenlik görevlisi var. Bizi yaklaştırmıyorlar. Bilgi de vermiyorlar. Ama tartışmanın siyasetçinin esnaf gezisi sırasında yaşandığını biliyorum” dedi.

AMBULANS UÇAK İSTENDİ

İlçeye Sağlık Bakanlığı'ndan uçak ambulans talebinde bulunulurken, güvenlik güçlerinin saldırının büyümemesi için ilçenin belli noktalarında ve giriş çıkışlarında önlemler aldığı öğrenildi. Saldırıya karışanların yakalanması için çalışma başlatıldı. Yaralılar ise ilçe ve kent merkezindeki hastanelere sevk edildi.

AKP'DEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

Recep Tayyip Erdoğan: “PKK ve HDP'nin, Kürtlerin kanından beslenerek büyüme stratejilerini hala terk edemediklerinin en bariz örneğidir. Arkasında kim varsa emniyetimiz ve yargımız mutlaka bulacaktır” 

Binali Yıldırım: "Suruç faillerinin veya zanlılarının PKK sempatizanı olduğu yönünde polisin kayıtları var, tespitleri var" 

Mahir Ünal: "Suruç'taki partililerimize ve seçmenlerimize itidal çağrısı yapıyorum. İbrahim Halil Yıldız kardeşimize başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bu saldırıyı gerçekleştirenleri şiddetle kınıyorum" 

Süleyman Soylu: Soylu "Bu ziyareti yapmadan önce kurgulanmış, esas itibarıyla bu saldırıda hazırlanmış bir durum söz konusu."