AKP'den YSK operasyonu: Müşahite ve sandık başkanına sınırlama!

AKP'den YSK operasyonu: Müşahite ve sandık başkanına sınırlama!

AKP, 2019 seçimleri öncesi müşahite sınırlama ve sandık başkanlarının devlet memuru olması zorunluluğu getirmeye hazırlanıyor.

Yüksek Seçim Kurulu Yasası TBMM’de geçen hafta yasalaştı. Yasa tasarısında bulunan sandık kurulu başkanları ve müşahitlik düzenlemeleri muhalefet partilerinin itirazları sonucu alt komisyonda düzenlemeden çıkarılarak Genel Kurul’a gönderilmiş, burada da kabul edilerek yasalaşmıştı.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, parti müşahiti olmayı zorlaştıracak düzenleme uyum paketine taşınacak. Ayrıca, sandık kurulu başkanlarının devlet memuru olması zorunluluğu da yeniden getirilecek.

NE OLMUŞTU?

Sandık kurulu başkanlarının parti temsilcilerinden olması uygulamasına son veren ve bu kişiler için devlet memuru olması zorunluluğu getiren düzenleme sorun olmuştu. Diğer bir hükümle de parti müşahidi olmak zorlaştırılmıştı.

 Partiler ve bağımsız adayların sandık sayısının iki katı kadar müşahit adına düzenlenmiş fotoğraflı müşahit kartını ilçe seçim kuruluna teslim etmeleri zorunluluğu getirilmişti. Bu iki hüküm, muhalefet partilerinin tepkisini çekince metinden çıkarılmıştı. YSK düzenlemesi bu tartışmalı maddeler olmadan yasalaşmıştı.