AKP’den ‘sağlıkta dönüşüm'de 6 yıl sonra ‘çark’: Cemaatler kadrolaştı

AKP’den ‘sağlıkta dönüşüm'de 6 yıl sonra ‘çark’: Cemaatler kadrolaştı

AKP 2011 yılında Kanun Hükmünde Kararname ile hayata geçirdiği ve “sağlıkta yeni dönem” olarak sunduğu yapıyı geçen 6 yılın ardından tamamen değiştiriyor. Değişime gerekçe olarak ise artan bürokrasi ve kadrolaşma gösteriliyor.

2011 Kasım ayında, ‘Sağlıkta Dönüşüm Projesi’ kapsamında 81 ilde Kamu Hastaneler Birliği (KHB) Genel Sekreterliği kurulmuş, Halk Sağlığı Kurumu ve Sağlık Müdürlükleri ile 3 farklı yönetim yapısı planlanmıştı. Ayrıca bu yapının merkez ve taşra teşkilatları için yüzlerce yönetici kadrosu oluşturulmuştu. “Sağlıkta daha hızlı ve verimli çalışma amacıyla” yapıldığı öne sürülen bu düzenleme yeni kadrolar açılması dışında, beklenen sonucu vermedi.

CEMAATLER KADROLAŞTI

AKP’nin tüm eleştirilere rağmen hayata geçirdiği “sağlıkta dönüşüm” projesi sonucunda, illerde sağlıkla ilgili yönetimin üç başlı oldu. Üç kurum arasında koordinasyon sorunu yaşandı ve yetki karmaşası ortaya çıktı. Yaratılan bürokrasi, hizmetlerde gecikme oluşturdu. Ayrıca, yeni oluşturulan kadroların, bazı grup ve cemaatler tarafından kadrolaşma amacıyla kullanıldığı ortaya çıktı. O dönem, eleştirilen bu yapının işlemediği 6 yıl sonra görülebildi.

ESKİYE DÖNÜŞ

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın aktardığı kulis bilgisine göre, İktidar, yaşanan sorunların ardından bu sistemi, eskisine benzer bir yapıya dönüştürmeyi hedefliyor.

Erdoğan’ın illerde yeniden sağlıkta tek çatı yönetimine geçilmesi için talimat verdiği ve bu düzenlemenin çıkartılacak ilk kanun hükmünde kararnameye konulmasını istediği öğrenildi. Yapılan çalışmaya göre, illerde sağlık yönetimi eskisine benzer bir yöntemle, “il sağlık müdürü, kamu hastanelerinden sorumlu il sağlık müdür yardımcısı ve halk sağlığından sorumlu il sağlık müdür yardımcısı” şeklinde yeniden yapılandırılacak. Bu düzenlemeyle yetki ve görevlendirmeler de yeniden tanımlanacak.

DAHA FAZLA