AKP’de ‘vitrin’ değişikliği: ‘Sorunlu isimler gidecek’

AKP’de ‘vitrin’ değişikliği: ‘Sorunlu isimler gidecek’

AKP’nin görünen yüzünde birtakım değişikliklere gidileceği ve birbiriyle tartışmalı, ‘sorunlu’ isimlerle yolların ayrılacağı konuşuluyor.

AKP’nin yılsonuna kadar zamanı olmasına karşın büyük kongre tarihini Hazirana çekmesi, sonbaharda erken seçim tartışmalarını güncelledi. Ancak, partinin büyük kongresini yılsonuna bırakmadan yaz başında yapacağı, il kongreleri başlarken yaptığı takvimde yer alıyordu. Parti yönetimi, erken kongrenin seçim çalışmalarını rahatlatacağını, yerel seçimle ilgili programın hız kazacağını dile getirirken, Hürriyet’in AKP kulislerine dayandırdığı habere göre, parti kurmayları ise “Cumhurbaşkanı, kongreyle birlikte partideki yenilenme sürecini tamamlamış olacak. Yerelde ve merkezde yeni yönetim, yeni yapı, belki yeni kabineyle hızla yerel seçim gündemine geçilecek” diyor.

‘ERKEN SEÇİM ZEMİNİ YOK’

Bu planda erken seçimin bulunmadığını dile getiren parti kurmaylarının, yapılan yapısal değişikliklerin sonuçlarının henüz halka yansımamış olmasını gerekçe gösteriyor. Kulise göre kurmaylar “Erken seçim olmaz; çünkü bir dizi ekonomik karar aldık. Art arda yasalar çıkardık. Ancak sonuçların tabana yansıması henüz görülmedi. Esnafa kredi, iş dünyasına yatırım kolaylıkları getirdik ama sonuçları henüz piyasada görülmedi. Bunun sonuçları ancak yerel seçime yansır” görüşünü savunuyor.

‘HİÇBİR İKTİDAR ERKEN SEÇİMİ ÖNCEDEN AÇIKLAMAZ’

Ancak bir yandan siyasi kulislerde, “Hiçbir iktidar erken seçim yapacağını önceden açıklamaz. Yaptırdığı anketlerde kendini en güçlü bulduğu aşamada buna karar verir” yorumları da yapılıyor.

YENİ ‘VİTRİN’ BEKLENTİSİ

AKP’de üst düzeyde yapılan değerlendirmelerde, büyük kongre ile birlikte parti yönetiminde de köklü değişiklikler yapılacağı dile getiriliyor.

Partinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) değişecek. Etkili bazı isimlerin parti yönetimine alınacağı belirtiliyor. Kabinede değişiklik ise bundan sonra gündeme gelecek. Bakanlar Kurulu’nda birbiriyle tartışmalı olan, yarattığı sorunlar kamuoyuna yansıyan isimlerin değiştirileceği konuşuluyor.