AKP Ziraat Bankası kredisi araştırılsın istemedi

AKP Ziraat Bankası kredisi araştırılsın istemedi

Doğan Medya Grubu satışı için Ziraat Bankası'nın verdiği kredinin araştırılması AKP oylarıyla reddedildi.

İleri Haber

HDP’nin, Doğan Medya Grubu’nun Demirören Grubu’na satışında, Ziraat Bankası’nın verdiği 675 milyon dolarlık kredinin kullanılmasına ilişkin araştırma önergesi AKP oylarıyla TBMM Genel Kurulu’nda reddedildi.

Genel Kurul'da CHP ve HDP sözcüleri şeker pancarı fabrikalarının kapatılmasına karşın şeker fabrikalarını desteklemesi gereken Ziraat Bankası'nın, bu krediyi neden medyaya verdiğini sordu.

'ŞEKER FABRİKALARINI KAPATIP MEDYA AÇIYORUZ'

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay konuşmasında, "Şeker fabrikalarını kapatıp medya açıyoruz. Bu 700 milyon doların hesabını çiftçiye, şeker üreticisine verin" ifadelerini kullandı.

Medyada fiilen çok kanallı tek seslilik yaratılmak istendiğini belirten Balbay, medya gücü değil, güçlerin medyası olduğunu söyledi. Balbay, en güçlü iktidarın, bütün medya organlarını bünyesine alıp iktidarını güçlü tutmaya çalıştığını belirterek, "Ne dünyada ne de Türkiye'de medyayı ele geçirip toplumu ele geçiremezsiniz. İktidarın yayın organları da dahil bütün medyada gazeteciler asgari geçim sınırının altında maaş alıyor. Medya patronları, çalışanların alın terini vermemektedir." diyerek sözlerine devam etti.

AKP ZİRAAT BANKASI'NIN VERDİĞİ KREDİYİ SAVUNDU

Kredilerin, firmaların mali durumlarına, nakit akışlarına, ekonomik güçlerine, yapılan incelemeler sonucunda Basel kriterlerine göre oluşturulan reytingler üzerinden kredi verildiğini iddia eden AKP Bayburt Milletvekili Şahap Kavcıoğlu, "Türkiye'de bir ilk gerçekleştiriliyor. Medya patronlarını banka sahibi yapan zihniyetten, medya gruplarını banka müşterisi yapan bir zihniyete doğru geldik. Bu dönüşüm, bizim iktidarımız döneminde oldu. Sizler medya gruplarını 28 Şubat sürecinde kullanarak banka sahibi yaptınız" diye konuştu.

AKP’li Kavcıoğlu’nun "Bankacılık sektörünün geldiği nokta bizim iktidarımızda dünyanın kıskandığı bir noktadır. Çin'in en büyük bankası, Türkiye'de bankacılık yapma izni aldı"  sözleriyle verilen krediyi savundu.

Genel Kurul'da yapılan görüşmelerin ardından Ziraat Bankası kredisinin araştırılması için HDP'nin oylarıyla verilen araştırma önergesi AKP oylarıyla reddedildi.

DAHA FAZLA