AKP Zarrab'ın iadesi için KHK çıkarmış

AKP Zarrab'ın iadesi için KHK çıkarmış

Zarrab, itirafçı olmaya karar vermeden önce Türkiye’ye dönmeye çalıştığını ancak başaramadığını söyledi. Zarrab’ın bu açıklamaları akıllara Cumhurbaşkanına diğer ülkeler ile tutuklu ve hükümlü takas etme yetkisi veren 694 sayılı KHK’yı getirdi.

İleri Haber

New York'taki davada dün  ilk kez tanık olarak mahkemeye ifade veren sermayedar Reza Zarrab, Amerikalı avukatlarının ABD ile Türkiye arasında tutuklu değişimi girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, savcılıkla iş birliği yapmaya karar verdiğini söyledi.

Zarrab mahkemeye, Türkiye ile ABD arasında "yasal sınırlar içinde" tutuklu değişimi anlaşması yapılmasını denemek üzere avukat tuttuğunu, ancak avukatların başarısız olduklarını söyledi.

Zarrab’ın bu açıklamaları akıllara geçtiğimiz Ağustos ayında çıkarılan 694 sayılı OHAL KHK'si ile Cumhurbaşkanına diğer ülkeler ile tutuklu ve hükümlüleri takas etme yetkisinin verilmesini getirdi.

Söz konusu madde şöyle idi:

“Türk vatandaşı hariç olmak üzere tutuklu veya hükümlü bulunanlar; ırkı, etnik kökeni, dini, vatandaşlığı nedeniyle cezalandırılamayacağı, onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulamayacağı ya da işkence ve kötü muameleye maruz kalamayacağına ilişkin güvenceler bulunması kaydıyla, milli güvenliğin veya ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde  Dışişleri Bakanının talebi üzerine Adalet Bakanının teklifi ve Cumhurbaşkanının onayı ile başka bir ülkeye iade edilebilir veya başka bir ülkede tutuklu ya da hükümlü bulunanlar ile takas edilebilir”

AVUKATLARLA GİZLİ GÖRÜŞME

The New York Times gazetesi, Zarrab’ın Trump'a yakın isimlerden biri olan New York eski Belediye Başkanı Rudolph Giuliani'yi ve eski adalet bakanlarından Michael Mukasey'i avukatları arasına katmasının ardından Giuliani ve Mukasey'in Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüştüğünü yazmıştı.

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı iddiaları doğrulayarak, Giuliani'nin Erdoğan ile görüşmek için şubatta Türkiye'ye gittiğini söylemişti.

Bu görüşmelerde Zarrab’ın bahsettiği Türkiye’ye dönme girişiminin konuşulduğu belirtiliyor.

‘ERDOĞAN ZARRAB İÇİN OLAĞANÜSTÜ ÇABA İÇERİSİNDE’

Amerikan Washington Post gazetesinin köşe yazarlarından David Ignatius da Erdoğan’ın Zarrab’ın serbest bırakılması için olağan üstü çaba sergilediğini yazmıştı:

"Erdoğan'ın Zarrab'ı kurtarmak için yürüttüğü kampanya olağanüstü. 21 Eylül 2016 tarihinde zamanın Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yaptığı özel görüşmede hem Zarrab'ın serbest bırakılmasını, hem de Bharara'nın görevden alınmasını istemişti. ABD yetkilileri 90 dakikalık bu görüşmenin yarısında Zarrab'ın konuşulduğunu söylemişlerdi. Erdoğan'ın eşi aynı gece Biden'ın eşi Jill Biden'a aynı talepleri iletmişti. O sırada Adalet Bakanı olan Bekir Bozdağ ise zamanın ABD Adalet Bakanı olan Loretta E. Lynch'i Ekim (2016) ayında ziyaret ederek Zarrab davasının temelsiz olduğunu ve serbest bırakılması gerektiğini savunmuştu”