AKP ve MHP'nin ortak iç tüzük metninde ‘Ermeni soykırımı’ ve ‘Kürdistan’a ceza geliyor

AKP ve MHP'nin ortak iç tüzük metninde ‘Ermeni soykırımı’ ve ‘Kürdistan’a ceza geliyor

AKP ve MHP'nin üzerinde uzlaştığı iç tüzük metnine göre; Meclis’te ‘Ermeni soykırımı’ ve ‘Kürdistan’ diyene ceza geliyor.

16 Nisan'daki hileli referandumun ardından TBMM İç Tüzüğü'nün  "anayasa değişikliğine uyumlu hale getirilmesi" amacıyla yapılacak yeni düzenleme konusunda AKP ve MHP arasında uzlaşma sağlanmıştı.

AKP ile MHP’nin hazırladığı 18 maddelik TBMM İçtüzüğü teklifinde Genel Kurul’da çalışma süresini artıran ve muhalefetin söz haklarını sınırlayan hükümlerin yanı sıra, MHP'nin istekleri de karşılandı.

Teklife göre, Meclis’te milletvekillerine, ‘Türk milletinin tarihi ve ortak geçmişine yönelik hakaret ve ithamları’ iddiasıyla geçici çıkarma cezası verilebilecek ve maaşlarının üçte ikisine (bugünkü miktarla 12 bin lira) el konulabilecek.

'ERMENİ SOYKIRIMI' VE 'KÜRDİSTAN' HEDEFTE

Bu hüküm, ‘Ermeni soykırımı’nı hedef alıyor. Teklifin gerekçesinde ‘millet’ tanımına da yer verildi ve “Millet, tarihi süreç içinde teşekkül eden ortak değerler, kader ve gelecek duygusu etrafında toplanan, inanç, mezhep ve etnik farklarını aşkın bir topluluktur” denildi.

Teklife göre “Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasa ve kanunlarda düzenlenen idari yapısı ve yerleşim birimlerine ilişkin Anayasa ve kanunlara aykırı isim ve sıfatlar kullanmak” da geçici ihraç cezasının gerekçesi olacak. Bu yasak da HDP sözcülerinin Genel Kurul’da sık sık kullandıkları ‘Kürdistan’, ‘Kürt illeri’ gibi ifadelerini hedef alıyor. Madde, MHP’nin talebiyle eklendi.

'FRAK'IN SONU GELİYOR

Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın isteğiyle de kıyafet maddesi değiştiriliyor. Başkanlık kürsüsünde başkan ve vekillerin ‘koyu renk elbise’ giymesi yeterli görüldü.

Ayrıca, iç tüzükteki bir diğer düzenlemeyle de yemin etmeyen vekil, ‘vekil sayılmayacak’. HDP Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana'nın yemin etmemesine atfen düzenlenen maddede, milletvekili yemini etmeyenler ya da etmekten imtina edenler milletvikili sıfatının gerektirdiği haklardan yararlanamayacak, vekil maaşı alamayacak, mecliste oda verilmeyecek ve danışman kullanamayacak.

Mevcut durumdaki düzenlemeye göre ise yemin etmeyen vekiller sadece yasama faaliyetine katılamıyor.