AKP Türkiyesi'nde sağlık: 'Büyü bozma' ve 'cin musallatı' hastanesi açıldı

AKP Türkiyesi'nde sağlık: 'Büyü bozma' ve 'cin musallatı' hastanesi açıldı

AKP Türkiyesi'nin toplumsal yaşamın her alanına yayılan gericileştirme politikası 'sağlık sektörü'nde de kendini göstermeye hız kesmeden devam ediyor.

Sağlık sektörünü her aşamada ranta açan AKP'nin 'Yeni Türkiyesi'nde bugün de 'cin hastanesi' açıldı.

Kendilerini "Türkiye'nin ilk ve tek büyü bozma ve cin musallatı danışmanlık merkezi" olarak tanımlayan 'Manevi Şifa Merkezi' adlı kurum, İstanbul İkitelli'de 'hizmet vermeye' başladı.

Din tüccarlığının geldiği son noktayı açık seçik ortaya koyan 'kurum' verdiği 'tedavi' hizmetlerini de 'bioenerji, metafizik, hacamat, sülük tedavi, ruhsal terapi' olarak sıraladı.

"Büyü bozma ve cin çıkarma tedavisi" reklamı yapan kurum ayrıca, haklarında basında çıkan 'cin hastanesi' haberlerini "maksadını aşan ifadeler" olarak değerlendirirken, "kurumumuz sadece manevi hastalıklar diye tabir ettiğimiz görünmeyen ve Yüce kitabımız Kuran-ı Kerim ayetleriyle sabit olan "cin" denilen varlıkların musallatına maruz kalıp sıkıntı yaşayan kardeşlerimizin tedavilerine yönelik açılmış bir danışmanlık firmasıdır" açıklamasıyla kendi kendini de yalanladı.

Uyguladıkları yöntemleri "peygamberimiz ve sahabelerimiz döneminde uygulanan tedavi metodu" diyerek 'aklamaya' çalışan kurum, haklarında çıkan haberler için "inanç ve itikat eksikliğinden kaynaklanan şahsi rahatsızlıklar" yorumunda bulundu.

DİN TÜCCARLIĞININ 'FİYAT LİSTESİ'

Din tüccarlığında sınır tanımayan kurumda 'ön bakım ücreti' 100 lira, 'telefonda büyü bakımı' 200 lira ve 'sıkıntı varsa' seans ücreti de 400 lira olarak belirlenmiş.

Kurumun Facebook hesabından yapılan skandal paylaşımlardan biri de 'cin musallat olması' hakkında söylenilen "cin gelir mi gelmez mi kendi gözleriyle görüp dünyasını şaşırabilir" ifadeleri oldu. "Cinler herkese musallat olabilirler ancak genellikle zayıf karakterli güçsüz kimseler onların daha çok ilgi alanındadır" denilen bilim dışı, akıl dışı paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

"Cinler herkese musallat olabilirler ancak genellikle zayıf karakterli güçsüz kimseler onların daha çok ilgi alanındadır. Çünkü bu tür kimseler onlardan daha fazla etkilenirler. Ayrıca manevi koruması olmayan, namaz kılmayan kimselere de daha kolay etki ederler. Bazen duyarsınız bir kısım cahil kimseler cesur olduklarını zannetikleri için cahil cesareti ile “Hani nerede cinler gelsinler bana musallat olsunlar” gibi sözler edebilmektedir. Cinler böyle dendi diye kişinin peşine takılacak değillerdir çünkü bu iş oyuncak değildir fakat bu kimse eğer iddiasında ciddi ise böyle kuru laflarla değil de vereceğimiz bir kaç tavsiyeyi uygularlar ise daha o an gelirler mi gelmezler mi kendi gözleriyle görüp dünyasını şaşırabilir."

Öte yandan Sağlık Bakanlığı, “Manevi Şifa Merkezi”ne ruhsat verildiğine dair haberleri yalanlayan bir basın açıklaması yayımladı.

Sağlık Bakanlığı'nın resmi sitesinden duyurulan açıklamada, "Bakanlığımız tarafından “Cin Hastanesi” veya “Manevi Şifa Merkezi” olarak herhangi bir kuruluşa hiçbir yetki veya ruhsat verilmemiştir. İddialarla ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından adres tespiti yapılarak, inceleme başlatılmıştır. İlgili kanun çerçevesinde savcılığa suç duyurusunda bulunulacaktır" ifadelerine yer verildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

"Bazı basın yayın organlarında çıkan ve gerçeği yansıtmayan haberler üzerine bu açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür.

Bakanlığımız tarafından “Cin Hastanesi” veya “Manevi Şifa Merkezi” olarak herhangi bir kuruluşa hiçbir yetki veya ruhsat verilmemiştir. İddialarla ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından adres tespiti yapılarak, inceleme başlatılmıştır. İlgili kanun çerçevesinde savcılığa suç duyurusunda bulunulacaktır.

Bu ve benzeri kişi ve kuruluşlar hakkında devamlı takipler yapılmakta, ihbarlar değerlendirilmekte ve savcılığa suç duyurusunda bulunulmaktadır. Aynı amaçla yayın yapan internet siteleri de kapattırılmaktadır.

Vatandaşlarımızın bu tür yerlere itibar etmemeleri, tespit etmeleri halinde valiliklere şikayette bulunmaları kamu yararınadır.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur."

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ: KAPATILACAK

İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu, İkitelli'de açılan 'cin hastanesi'nin sağlık müdürlüğünce denetlendiğini ve kaçak çalıştırıldığının tespiti üzerine kapatma aşamasına gelindiğini açıkladı.

Memişoğlu AA'ya yaptığı açıklamalarda şu sözlere yer verdi:

"Bizim dinimiz gibi ulvi bir dini kullanarak, istismar eden insanlara hiç tahammülümüz yok. İl Sağlık Müdürlüğü olarak bu tür, sağlık hizmet sunumu standardize edilmemiş veya geleneksel tıp uygulamaları yapılsa da bizden izni olmayan, standardı, ruhsatı olmayan hiçbir uygulamaya izin vermiyoruz."

KAÇAK ÇALIŞTIRILIYOR

"Bu olayda da bize gelen ihbar neticesinde bura ilçe sağlık müdürlüğünce denetlenerek, kaçak çalıştırıldığı hususu tespit edilmiş ve Küçükçekmece Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Kaymakamlık tarafından da bununla ilgili kapatma ve gereğinin emniyetçe yapılması için yazı yazılmış ve kapatma aşamasına gelinmiştir. Herhangi bir izni, ruhsatı olmayan bu yer resmi olarak emniyet teşkilatınca kapatılacak. Biz sağlığımızı yolda bulmadık. İnsanlar sağlığını yolda bulmadılar. İstanbul'da, yetkisiz, yetersiz hiçbir sağlık hizmeti sunumuna izin vermeyeceğiz. Bu, Suriyeliler olsun, diğerleri olsun, geleneksel tıp olsun sağlık hizmeti sunacaklar, bu hizmeti sunacak standartta ve yeterlilikle olan insanlar olacaktır. İl Sağlık Müdürlüğü olarak bunun takipçisiyiz.

Biz sağlığı en iyi şekilde sunacak kurum ve kişileri ruhsatlandırıyoruz, yetkilendiriyoruz. Kesinlikle bu tür yerler, vatandaşlara zarar veriyor. Bazı uygulamaları, ilaç dedikleri ne idiği belirsiz şeyleri  kullanmasınlar. Sonra böbrek, kalp, karaciğer yetmezlikleriyle, ölüme sebebiyet veren hususları görüyoruz."

"GELENEKSEL TIP DA DENETLENİYOR"

Memişoğlu, şöyle devam etti: "Maalesef insanların duygularını, mağduriyetlerini, düşkünlüklerini kullanan insanlıktan nasibini almamış kişiler çıkıyor. Bu tür yerlerin sağlığı kaybettirme oranı çok daha yüksek yerler. Elimizdeki tüm personelle, ilçe sağlık müdürlüklerimizle bu tür kaçak, izinsiz, ruhsatsız yerlerin tespitine çalışıyoruz ama halkımızdan da aynı anda bu yerleri tespit edip, gördüklerinde bize bildirmelerini istiyoruz."