AKP istedi, gazoz ve limonataya ÖTV geldi

AKP istedi, gazoz ve limonataya ÖTV geldi

Torba tasarıda AKP önergesiyle yapılan ve meyve suyu (nektar); limonata, mineral ve gazlı su, sade gazoz da özel tüketim vergisi (ÖTV) kapsamına alınmasını öngören değişiklik TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Kamuoyunda  'torba tasarı' olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun Tasarısı'na AKP tarafından eklenen bir maddeyle artık meyve suyu, gazoz ve limonata gibi içeceklerden de yüzde 10 oranında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınacak.

Değiştirilen maddeye göre, yeni düzenlemede yüzde 10 ÖTV kapsamına alınan içecekler şöyle sıralanıyor: "Meyveli gazoz, sade gazoz, alkolsüz bira, enerji içecekleri, nektarlar, limonatalar, meyve suları (üzüm şırası dahil); sebze suları (fermente edilmemiş ve alkol katılmamış); mineral sular ve gazlı sular, ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmış olsun olmasın yalnız ambalajlanmış olanlar ve/veya toptan teslime konu edilen içecekler."

Bloomberg HT'nin haberine göre, düzenleme 1 Ocak 2018’den itibaren geçerli olacak. 

SARMA SİGARAYA 6 YIL HAPİS

Genel Kurulda, Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın üçüncü bölümünde yer alan 56-83. maddeler de kabul edildi. Düzenlemeyle, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlar ile ticari amaçla, makaron veya yaprak sigara kağıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde doldurulmuş olarak satanlara, satışa arz edenlere, bulunduran ve nakledenlere üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilecek.

DAHA FAZLA