AKP, çocuğun cinsel istismarına yönelik önergenin oylamasına hem katılmadı hem engel oldu

AKP, çocuğun cinsel istismarına yönelik önergenin oylamasına hem katılmadı hem engel oldu

Çocuğa yönelik cinsel istismarın araştırılmasına ilişkin önergenin oylandığı sırada Meclisi terk eden AKP’liler önergenin oylanmasına da engel oldu.

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan cinsel istismara uğrayan çocukların toplumsal yaşama tam iyilik haline ulaşmış şekilde adaptasyonlarının sağlanması ve Türkiye’nin uluslararası çocuk hakları sözleşmelerinden doğan yükümlülüklerinin yerine getirilmesi için gerekli önlemlerin alınması ve bu husustaki devlet politikasının nihai anlamda belirlenmesi amacıyla Meclis’e bir araştırma önergesi sundu.

CHP, HDP ve MHP tarafından uzlaşılan önergenin Meclis’ten geçmesi AKP’li vekiller tarafından engellendi. Önergenin sunulduğu sırada AKP sıralarının neredeyse tamamı boş kalırken, oylama yapılamasın diye ‘karar yeter sayısı’ talep edildi. Karar yeter sayısının sağlanamaması üzerine çocuğa yönelik cinsel istismarın araştırılmasının önüne geçilmiş oldu.

“HEM OYLAMAYA KATILMADILAR HEM SONUCU ETKİLEDİLER”

Önergeyi Meclis’e sunan HDP’li Bedia Özgökçe Ertan yaşananları şöyle anlattı:

“Partiler konuştu ve HDP, CHP ve MHP derhal bu öneriler konusunda bir adım atılmasında hem fikir. AKP’liler ise ‘zaten biz sorumluklarımız yerine getiriyoruz’ şeklinde bir konuşma yaptılar. Meclis Genel Kurulu’nda AKP tarafında çok az kişi vardı, 4-5 kişiyi geçmiyordu. Oylama yapılsa kabul edilecek sayısal çoğunluğa sahiptik. Ama sırf oylama yapılamasın diye ‘karar yeter sayısı’ talep edildi. Karar yeter sayısı sağlanamadı. Hem oylamaya katılmadılar hem sonucu etkilediler.”

Ertan, 2007’deki verilerin Türkiye’nin cinsel istismar konusunda dünya 3.sü olduğunu gösterdiği söyleyerek  “Sonra bir veri açıklanmadı. Şu an dünya 1.si miyiz? Türkiye’de yaşanan olaylar bunu gösteriyor” diyor.

Ertan, son olarak Van’ın Erciş işçesinde dün 2 köyde ve Başkale’de çocuğa cinsel istismar vakalarının ortaya çıktığını, Çaldıran’dan ise bu şekilde bir haber aldıklarını ifade etti.

“HER GÜN CİNSEL İSTİSMAR HABERLERİ ALIYORUZ”

HDP’li vekil, cinsel istismar vakalarının gün geçtikçe daha vahim boyutlara ulaştığını hatırlatarak, “Her gün bir yerden, kasabadan, şehirden; nerede karşımıza çıkacağını bilemeden haber alıyoruz. Hepimizi çileden çıkarıyor adeta  bu durum. Ve bu üstünün örtüleceğini bilmemizden kaynaklanıyor. Çoğunlukla da cezasızlıkla sonuçlanıyor. 

Cinsel istismarın ortaya çıkma, yargıya taşınma aşamaları aileler ve mağdur  açısından çok ciddi sıkıntıların olduğu bir süreçtir. Özellikle savunmasız çocukların maruz kaldığı ensest, istismar, taciz ve tecavüz vakaları herkesin kaçtığı ve kaçarsa yaşanmayacakmış gibi davrandığı bir olay. Bu açıdan bizde Meclis’in sorumluk alması için zaman zaman önergeler veriyoruz

“ISRARLI ŞEKİLDE BARİYER GÖRÜYORUZ”

Hükümet olarak Türkiye’ye düşen sadece uluslararası sözleşmelerin uyum yasalarını çıkarmak ve gerçekten samimi adımlar atmaktır. Bu konuda herkes adım atılması için hazırdır buna kapatılan dernekler ve bu derneklerde çalışan aktivistler de dahil. Ama ısrarlı bir şekilde bunun önünde bir bariyer görüyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Karaman’da yaşanan cinsel istismar sonrası da komisyonun toplumsal baskı sonucu kurulabildiğini hatılatan Ertan, somut önerilerden hiçbiriyle ilgili adım atılmadığını belirterek “Dün de verdiğimiz araştırma önergesi daha önce verdiğimizin bir tekrarıydı ancak son günlerde peş peşe haberlerini aldığımız olaylar üzerine verdik. Karaman’daki istismar vakasından sonra verilen bir önerge reddedilmişti, kamuoyu baskısıyla AKP gündeme getirmişti. Kurulan komisyondaki somut önerilere dair tek bir madde yürürlüğe sokulmadı. Bir tane öneriyle ilgili dahi adım atılmadı” diyor.

"ÇOCUK İSTİSMARCILARI ŞAŞIRTMADI"

Cinsel istismarın araştırılması önergesinin AKP eliyle oylanamamasına birçok kadın örgütünden tepkiler yükseldi.

İlerici Kadınlar Meclisi “Çocuk istismarcıları şaşırtmadı” diyerek bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Çocuk istismarcılarını aklamaya çalışan, çocuklarla tecavüzcüleri evlendirmek için gece yarısı yasa önerileri sunan AKP’liler, dün çocuk istismarının araştırılması için meclise sunulan önergenin çıkmasını engellediler. Her olayda çocuk istismarcılarının önüne siper olan AKP’lilerin bu yaptığı doğası gereğidir. Ve bu istismarcılarla mücadele etmeden bunları işgal ettikleri koltuklardan söküp atmadan çocuklarımızı koruyamayacağız. Meclis olanaklarını kadın ve çocuk düşmanı yasa ve önergeler için kullanan istismar savunucularına sesleniyoruz; göstermelik dahi olsa çocuk istismarını araştırma önergesine tahammül edemiyorsunuz çünkü altından siz çıkacaksınız biliyoruz ve sizi yargılayacağız.”dendi.