AKP bunu da yaptı: Ölen madenciler arasında dahi ayrımcılık!

AKP bunu da yaptı: Ölen madenciler arasında dahi ayrımcılık!

Hükümet, madenlerde meydana gelen iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin yakınlarının istihdam edilmesi konusundaki şartlarda ayrımcılık yapması dikkat çekti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, “İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik’te” değişiklik yaptı. Buna göre işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği denetimini patronlara bırakan düzenlemenin kapsamı genişletildi. Eski yönetmelikte 10’dan az çalışanı bulunan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekili tarafından yürütülebilmesine olanak sağlanıyordu. Bundan böyle 10 yerine 50 çalışanı olan işverenler de işyerlerinde kendi adlarına iş sağlığı ve güvenliği denetimi yapabilecek. Yani işveren veya vekili iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimine verilen görevleri yürütebilecek. Bunun için işverenler veya vekilleri sınava girecek. Sınavdan 50 puan almaları yeterli olacak.

ACIYA SÜRE KOYDULAR

Çalışma Bakanlığı, kömür ve linyit madenlerinde meydana gelen kazalarda yaşamını yitirenlerin yakınlarının kamuda sürekli işçi kadrolarına atanmalarında aranacak şartları da belirledi. Buna göre, 10 Haziran 2003 ile 13 Mayıs 2014 tarihleri arasında madenlerde yaşamını yitirenlerin yakınları kamuya alınacak. 13 Mayıs 2014’te 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma felaketinin ardından facialarda yaşamını yitirenlerin yakınları kamuda istihdam ediliyordu. Sendikalar başlangıç için süre sınırlaması olmamasını istemişti. Ancak hükümet tarafından kabul edilmedi. Bu nedenle de bu haktan 10 Haziran 2003 öncesindeki maden kazalarında yaşamını yitirenlerin yakınları yararlanamayacak. Oysa 1983’te Zonguldak’taki grizu faciasında 103 işçi, 1992 yılında Kozlu’daki grizu faciasında ise 263 madenci yaşamını yitirmişti. 1990’da Amasya’da 68, 1995 yılında Yozgat’ta 38 işçi can vermişti.

Düzenlemeye göre, bu işçilerin yakınları haktan yararlanamayacak. Düzenleme nedeniyle yaklaşık 800 ailenin mağdur olacağına dikkat çekiliyor. Ayrıca yakınların başvurularında da bazı şartlar aranacak. Buna göre, çocuğun başvurusunda hak sahibi eş ve varsa diğer çocuklardan istihdam hakkından feragat ettiklerine dair beyan alınacak. Kardeşlerden birisi haktan yararlanacaksa da diğer kardeşler bu haktan vazgeçecek. Bir başkasının bakımına muhtaç olacak derecede engelli olanlar, sözleşmeli, memur ya da işçi olarak çalışanlar, emekli aylığı alanlar, başvuru tarihi itibarıyla 45 yaşını doldurmuş olanlar bu haktan yararlanamayacak. Cumhuriyet’te yer alan habere göre haktan yararlanacak 45 yaşından küçük herhangi bir kişinin bulunmaması halinde 45 yaşından büyük hak sahipleri istihdam hakkından yararlanabilecek.