AKP başvurdu, HDP ve CHP'lilerin sandık başkanlığı iptal edildi

AKP başvurdu, HDP ve CHP'lilerin sandık başkanlığı iptal edildi

AKP, Güngören 1’inci İlçe Seçim Kurulu’na bağlı sandıklarda görev yapacak olan CHP ve HDP’li sandık kurulu başkanlarının haklarında soruşturma olup olmadığının araştırılmasını talep etti. Nusaybin’de de CHP ve HDP’den 24 kişinin başkanlığı iptal edildi.

16 Nisan referandumuna sayılı günler kalırken, İstanbul'un ilçesi Güngören’de AKP’den İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na ilginç bir başvuru yapıldı. Dihaber'in aktardığına göre yapılan başvuruda, Güngören 1’inci İlçe Seçim Kurulu’na bağlı sandıklarda görev yapacak olan Cumhuriyet Halk Partili (CHP) ve Halkların Demokratik Partili (HDP) sandık kurulu başkanlarının haklarında soruşturma olup olmadığının araştırılması istendi.

Başvuruda, “…CHP ve HDP adına kuradan çıkan sandık kurulu başkanları ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılıklarından haklarında soruşturma veya kovuşturma olup olmadığı hakkında bilgi alınması ve bilgi alınanlar hakkında soruşturma veya kovuşturma olanların listelerden çıkarılmasını arz ve talep ederiz” denildi.

NUSAYBİN’DE 24 KİŞİNİN SANDIK BAŞKANLIĞI İPTAL EDİLDİ

Mardin’in Nusaybin ilçesinde de 16 Nisan tarihinde yapılacak referandum oylaması için sandık kurulu başkanları için 18 Mart tarihinde kura çekildi. İlçede bulunan 195 sandık için yapılan kurada CHP’den 58, HDP’den 54, AKP’den 39 Sandık kurulundan ise 44 kişi sandık başkanı olarak belirlendi. Partilerin sandık başkanlığı için belirlediği üyeler günler öncesinden verilmesine rağmen CHP ve HDP’den seçilen 24 kişinin başkanlığı düşürüldü. Bu kişilerin daha önceden yargılandıkları davalardan ceza almış olmaları, ihraç edilmiş olmaları gibi gerekçeler gösterildi. 

HDP İlçe Örgütü, günler öncesinden verilen listeler kontrol edilerek kendilerinden yeni isimler istenebileceğini; ancak bunun yerine seçim yapıldıktan sonra böyle bir elemenin yapılmasının hukuka uygun olmadığını aktardı. 

İptal edilen kişiler yerine sandık kurulu tarafından yeni başkanlar atanacak.