Akkuyu'da temel atılırken... Nükleer karşıtları Meclis'teydi

Akkuyu'da temel atılırken... Nükleer karşıtları Meclis'teydi

Sinop Nükleer Karşıtı Platform, Meclis önünde Akkuyu Nükleer Santrali’nin temel atma töreninin yapılmasına ilişkin basın açıklaması yaptı.

İleri Haber

Putin’in de video konferans yoluyla Saray’dan katılımıyla, Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santrali’nin temel atma töreni bugün yapıldı. Mersin’de nükleer santralin temel atma törenini yapıldığı alana gitmek isteyen yurttaşlara izin verilmezken Meclis’te santrale karşı bir basın açıklaması yapıldı.

Sinop Nükleer Karşıtı Platform tarafından CHP’li ve HDP’li vekillerin katılımıyla yapılan basın açıklamasını Samsun Elektirik Mühendisleri Odası (EMO) Şube Başkanı Mehmet Özdağ yaptı.

Özdağ şunları söyledi:

'AHLAKSIZ BİR ENERJİ’

“Biz Elektrik Mühendisleri Odası olarak Türkiye’nin nükleer enerjiye ihtiyacı olmadığını birçok defa ortaya koyduk. Aslında bunun sadece bir enerji projesi olmadığını ticari olarak ahlaksız bir enerji olduğunu da ortaya koyuyoruz. Çünkü bu enerji santralleri başta Sinop’taki olmak üzere, yarın Akkuyu’daki de, Jersey Adaları’nda kurulan Offshore şirket üzerinden bütün finansmanı sağlanacak, Sayıştay’dan ve TBMM’den kaçırılacak kamu harcamaları. Sinop’ta 20 yıllığına verilen alım garantisi yakıt hariç 10.80 cent kW/sa başına. Akkuyu’da verilen minimum 12.35 cent, yakıt dahil. 2017 yılı içerisinde aynı bakanlığın güneş enerjisi 6.99  cent, üstüne üstlük 10 yıl boyunca teknoloji transferi garantisi var. Bin 500 işçi istihdam edecek.

2017 yılının Ağustos ayında rüzgar enerjisi ihalesi 3.48 cent kW/sa başına. EPİAŞ’ın 2017 yılı ortalaması 4.5 cent. Soruyoruz; Niçin nükleer santrala minimum yüzde 250 daha fazla fiyat veriyorsunuz? Nükleer santrallerin atıkları en az 60 yıl boyunca gaz olarak atmosfere gidecek. Katı ve sıvı atık olarak nükleer atık yapacaklarını söylüyorlar. 

‘BAŞKA BİR ENERJİ MÜMKÜN'

Sinop’ta günde 28 milyon metreküp su denizden çekilecek ve klorlanacak. 200-300 derece arasındaki reaktör kalbini soğuttuktan sonra tekrar Karadeniz’e verilecek. Denizin suyu biter mi demeyin. 60 yıl boyunca günde 3 tane Kızılırmak suyundan bahsediyoruz. Başka bir enerji mümkün bu enerji ekolojiyi yok edecek ahlaksız bir enerjidir.”