‘Akkuyu’da ÇED raporu internetten kopyalanarak hazırlandı’

‘Akkuyu’da ÇED raporu internetten kopyalanarak hazırlandı’

Akkuyu'da yapılmak istenen Nükleer Güç Santrali'nde bilirkişinin santrale ilişkin bilgileri internetten kopyalayarak ÇED raporuna eklediği aktarıldı.

Mersin’in Gülnar ilçesinde Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin yapımına hız verilmesine tepki gösteren Enerji Analisti Özgür Gürbüz, bilirkişinin santrale ilişkin bilgileri internetten kopyalayarak ÇED raporuna eklediğini söyledi. 
 
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) bünyesindeki Elektrik Mühendisleri Odaları tarafından Adana'da düzenlenen 11. Enerji Sempozyumu'na konuşan Gürbüz, santralin hem doğayı hem de insan yaşamını olumsuz etkileyeceğini, herhangi bir sızıntı veya kazanın olması halinde de Mersin’in yaşanmaz hale geleceğini dile getirdi.

Üretim sürecinde açığa çıkacak atıkların dahi ciddi risk olacağını söyleyen Gürbüz, ekonomik açıdan da enerjinin Türkiye'ye bir getirisinin olmadığını ifade etti.

Mezopotamya Ajansı'ndan Hamdullah Kesen'in aktardığına göre; Gürbüz şöyle konuştu:
 
'ÇED'E BU HALİYLE OLUR VERİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL'
 
"ÇED raporunda yer alan bir örnek bile ÇED'in iptal edilmesi için yeterli. Bilirkişilerden bir tanesi iklim değişikliği konusunda Wikipediadan yanlış bilgiler almış. Bu bilgileri kopyala yapıştır yöntemi ile bilirkişi raporuna koymuş. Nükleer santralinin iklime faydalı olup olmadığını ölçen bilirkişi konuya hakim değil ve hakim olmadığı için internet bilgileri kullanmış. Bu bilgiler yanlış bilgiler. Danıştay'da bu 'Bu işin doğrusu budur' deniliyor. Bu rapor üzerine Danıştay'ın Akkuyu Nükleer Santrali'ne olur verilmesi mümkün değil. ÇED raporunda binlerce hata ve eksik var. Benim beklentim normalde bu ÇED raporunun iptali olur. Bunu göreceğiz."
 
'GELECEĞE BİR BOMBA BIRAKIYORUZ'
 
Gürbüz, "Mersin'de bir kaza olması, Türkiye'nin turizminin bitmesi demek. Bir nükleer santral kazası veya sızıntı haberinin çıkması burada senelerce turizmi unutturur. Akdeniz'i bitirirsiniz. Buradaki tarım alanları kullanılamaz hale gelecek. Balıkçılık ve denizle ilgili tüm ticari işlemler duracak" dedi.
 
Kazanın ve sızıntının olmadığı bir durumda da tehlike arz ettiğini söyleyen Gürbüz, atıklardan çıkan radyoaktif maddelerin Akkuyu'da depolanması durumunda havaya ve suya karışmayacağının bir garantisi olmadığına işaret etti. 

Atıklar arasında yer alan ve Trotonyum 230 denilen radyoaktif atığın 244 bin yıl boyunca suya ve toprağa karışmaması gerektiğine dikkat çeken Gürbüz, “Ancak Nükleer Enerji'nin ve dünyanın böyle bir tarihi deneyimi yok. 50 yıl sonra ne olacağını bilmiyoruz. Torunlarınıza ve geleceğe çok ciddi bir bomba bırakıp gidiyorsunuz" diye konuştu.

DAHA FAZLA