Akkuyu nükleer santrali için bilirkişi raporu: Foklar bölgeyi terk eder ama projeye engel değil!

Akkuyu nükleer santrali için bilirkişi raporu: Foklar bölgeyi terk eder ama projeye engel değil!

Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı açılan davada bilirkişi heyetinin raporunda Akdeniz foklarının santral yapımı ve sonrasında tehlike altında kalacağının tespit edildiği ancak bu durumun santral yapımına engel olmayacağı savunuldu.

Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu nükleer santralı için hazırlanan bilirkişi raporunda, Akdeniz foklarının bölgeyi terk etmesine neden olacağı ancak yine de yapılması gerektiği savunuldu.

Cumhuriyet gazetesinden Hazal Ocak'ın haberine göre, skandal bilirkişi raporunda bölgede yaşayan ve nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarının santral yapımında ve sonrasında tehlike altında kalacağı ancak bu durumun santral yapımına engel olmayacağı ifadesi bulunuyor.

"FOKLARIN BÖLGEYİ TERK ETMESİ ENGEL OLUŞTURMAZ"

15 kişiden oluşan bilirkişi heyeti 208 sayfadan oluşan bir rapor hazırlayarak 15 Şubat’ta mahkemeye sundu. Bilirkişi heyeti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan ÇED raporuna atıfta bulunarak, kıyı alanlarındaki balıklar ve diğer canlıların yumurtlama alanlarının koruma altına alınması gerektiğini belirtti. 
Çeşitli uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan Göksu deltasının barındırdığı nesli tehlikede olan türlerin de korunma ve nesillerinin kurtarılması ile ilgili önlemler alınması gerektiğini de ifade etti. Raporda nesli tehlike altında bulunan deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta) ülkemizin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler gereğince yaşam alanlarının korunmasına önem verilmesi gerektiği ifade edilerek “Santral sahası etki alanında bulunan nesli kritik derecede tehdit altında olan Akdeniz fokunun 1. derece sit alanı olan Beşparmak adasındaki yaşam alanlarının korunması konusunda gerekli hassasiyet gösterilmelidir. Akkuyu nükleer enerji santralinin inşaat dönemindeki deniz trafiği ve işletme aşamasındaki soğutma suyu nedeniyle özellikle Beşparmak adası mevkiinde yer alan üreme mağarası ve çevresine tehdit oluşturması kaçınılmazdır. Bu bölgede yapılacak olan her türlü faaliyet Akdeniz fokunun bulunduğu bölgeyi terk etmesine neden olacaktır” denildi.

Raporda, yapılacak santralin nesli kritik derecede tehdit altında olan Akdeniz fokunun üreme mağarası ve çevresine tehdit oluşturması kaçınılmaz olduğu belirtildiği halde, bu durumun nükleer santral projesinin gerçekleştirilmesine engel olmayacağını ve ÇED raporunu sakatlamayacağını savunuldu. Raporda en son ÇED raporunun hukuka uygun olduğu iddasıyla iptalini gerektirecek bir husus olmadığı sonucuna varıldı.

DAHA FAZLA