Akkim işçileri 200 gündür hakları için direnişte

Akkim işçileri 200 gündür hakları için direnişte

Akkim Yapı Kimyasalları Fabrikası'nda sendikal mücadele verdikleri için işten atılan işçiler, 200 gündür hakları için direnişte.

İstanbul’un Arnavutköy ilçesine bağlı Hadımköy’de bulunan Akkim Yapı Kimyasalları Fabrikası'nda sendikal mücadele verdikleri için işten atılan işçiler, fabrika önünde kurdukları çadırda 200 gündür eylemlerini sürdürüyor.

Akkim Yapı Kimyasalları Fabrikası, “küçülme” adı altında ilk olarak 31 Temmuz 2017’de 22 işçiyi sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarttı. Daha sonra belli aralıklarla başka işçilerin işine de son veren fabrika, yaklaşık 100 işçinin işine son verdi. Bunun üzerine, işten çıkartılan işçiler de fabrika önünde çadır kurarak eylem başlattı.

200 GÜNDÜR DİRENİYORLAR

İşçilerin yaz sıcağında başlattıkları eylem, kışın soğuğunda devam ediyor. 200 gündür eylemlerine devam eden işçiler, sabahın erken saatlerinde çadırlarına giderek fabrikada çalışan arkadaşlarını karşılıyor. Arkadaşları işe gittikten sonra kahvaltılarını yapan işçiler, gazetelerden haberleri okuyup ardından gündemi tartışıyor. Akşama doğru ise arkadaşları işten çıktığı zaman alkışlarla slogan atıp, evlerinin yolunu tutuyor.

‘HAKKIMIZI ALANA KADAR’

Akkim’in depo bölümünde bir buçuk yıl çalışan 32 yaşındaki Orhan Karaçobanoğlu, hakları için Petrol-İş Sendikası'na üye olduğunu söyledi. Eylemlerine ilk olarak, 65 kişiyle başladıklarını belirten Karaçobanoğlu, bazı arkadaşlarının geçim sıkıntısından dolayı eylemi bırakıp başka işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını aktardı. Karaçobanoğlu, şu an 15’i aşkın kişinin çadırda eyleme devam ettiğini belirtti.

21 ŞUBAT’TA DAVA VAR

Petrol İş’in Akkim’e karşı açtığı davanın 21 Şubat’ta görüleceğini dile getiren Karaçobanoğlu, “Mahkemeden sonuç çıkmazsa bile direnişimizi sürdüreceğiz. Hakkımızı aldığımız zaman bu direniş bitecek. Eskiden fabrikanın içindeydik, şimdi ise dışındayız. Bizim buradaki amacımız hak mücadelesi. Biz şu an bile içeride olduğumuzu patrona hissettiriyoruz” dedi.

MUHALEFETE ELEŞTİRİ  

Evli ve 3 çocuk babası 34 yaşındaki Ahmet Turan da, kirada kaldığı için 7 aydır ekonomik sıkıntı çektiğini ve sendikanın verdiği paranın da kendisine yetmediğini söyledi. Sadece eylem çadırında kalabilmek için birçok bankadan kredi çektiğini anlatan Turan, “Akkim’in karşısına çadır kurmaktan memnun değiliz. İşverenle karşı karşıya gelmişiz. Bizim onun parasında gözümüz yok. Biz bu iş yerinde daha güzel şartlarda yaşayabilmek için sendikalı olduk. Mücadelesini de veriyoruz. Bundan dolayı gururluyuz” ifadelerini kullandı.  

Sendikalı olduktan sonra birçok arkadaşının siyasi fikirlerinin değiştiğini, işçi sorunun Türkiye’nin sorunu olduğu bilincinin kendilerinde oluştuğunu söyleyen Turan, “Hükümetten hiçbir destek göremedik. Muhalefet de sadece çadırın önüne gelip gitmekle yetiniyor. Sadece propaganda yapmak için geliyorlar. Bu ülkede işçi haklarına saygı gösteren hiçbir siyasi parti görmedik” diye konuştu.

'HAK ARAYANI TERÖRİST İLAN EDİYORLAR'

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre patronların işçileri parayla terbiye etmeye çalıştığına dikkat çeken Turan, “Biz işçiler, büyük bir halkız ve bu davamızı sürdüreceğiz. Kimse korkmasın. Biz kazanırsak sadece Akkim’i kazanırız. Sadece Akkim’i kazansak bir şey değişmez. Hadımköy’de birçok fabrika var. İşçiler örgütlenmeli ve hakkını aramalı ki işçi sınıfı kazansın” dedi.

Geçtiğimiz hafta Sakarya’nın Pamukova ilçesinde Betra Prefabrike AŞ’de işten çıkarılan işçiler eylem yaptıkları için İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı’nın “OHAL var, askerimiz Afrin’de, siz fedakarlık yapacaksınız” sözlerine tepki gösteren Turan, “Düşünün patrona yıllarca iş yapıyorsunuz. Onu zengin ediyorsunuz. Ama hak aradığınız zaman sizi terörist ilan ediyorlar” dedi.