'Akıllı olup Zarrab’a bu işi bırakmasaydık, daha iyi olurdu'

'Akıllı olup Zarrab’a bu işi bırakmasaydık, daha iyi olurdu'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci  ABD’de tanık olan Reza Zarrab’a ilişkin, “Akıllı olup Zarrab’a bu işi bırakmasaydık, daha iyi olurdu” ifadelerini kullandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci  ABD’de tutuklu olan Reza Zarrab’ın şirketlerindeki hisselerini devretmek için iki ay önce dilekçe verdiğini ancak kendisinin bunu reddettiğini iddia etti.

Olağan Üstü Hal (OHAL) hakkında da açıklamalarda bulunan bakan Tüfenkci, “OHAL Fransa’yı çok etkilemiyor, Türkiye’ye gelince etkiliyor. Fransa OHAL’i kaldırıp, içindeki bazı maddeleri yasalarına koydu. Biz de bunu yapabiliriz, tartışılıyor. OHAL’i kaldırırız mücadelede önem taşıyanlar maddeleri yasaya geçiririz” dedi.

Mal varlığına el konulan Reza Zarrab’ın şirketi Roysar Holding’in Beyoğlu Fındıklı’daki binasının, ABD’de tutuklanmasının ardından boşaltıldığı ortaya çıkmıştı.

Tüfenkçi Zarrab’ın Amerika’da tutukluyken, 2 ay önce şirketlerinde hisse devri yapmak için bakanlığa dilekçeyle başvurduğunu öne sürerek, “Aman izin vermeyin, burada bir oyun var’ dedim. Dilekçeleri duruyor. Amerika bunu götürürken belki güvenceler verdi. Buradaki mal varlıklarını devredip, kurtulacaktı. Akıllı olup Zarrab’a bu işi bırakmasaydık, daha iyi olurdu” ifadelerini kullandı.

‘AMERİKALILARIN KUCAĞINA GİTTİ DİYE BÖYLE BİR İFADE VERMİŞ OLABİLİR’

Zarrab’ın mahkemedeki tanıklık ifadesinde bahsettiği hayali gıda ticaretine ilişkin de konuşan Tüfenkci “Yapılan iş gayri resmi değil. Altın ihraç ettiğini ifade ediyor. Dubai’de o altının dolara çevrilip İran’ın borçlarının ödendiğini söylüyor. Altın ticareti 2014’e kadar yasak değildi. Uluslararası hukuka uygun yaptığımız iş. Araştırılması gereken, Dubai’den yaptını söylediği hayali gıda ihracatı  konusu olabilir. Türkiye’nin Dubai’deki işleme müdahale etme yetkisi yok. Amerikalıların kucağına gitti diye böyle bir ifade vermiş olabilir, gerçekten yapmış da olabilir” dedi.